Curiosity robotkäe kaamera ehk Mars Hand Lens Imageri (MAHLI) tehtud fotosid uurinud Ühendkuningriigi Buckinghami ülikooli astrobioloogia keskuse teadur Barry DiGregorio ütleb, et fotodel olevad torukujulised struktuurid on "hämmastavalt sarnased" Maalt leitud Ordoviitsiumiaegsete fossiilidega, mida ta on lähedalt uurinud.

"Kui need [Marsi struktuurid] ei ole fossiilid, siis kuidas NASA leidu selgitab," küsis DiGregorio.

Curiosity robotkäe kaameraga 2. jaanuaril jäädvustatud kujundid
Marsi pind üldplaanis

Kuidas vastab sellele küsimusele Curiosity projekti liige Ashwin Vasavada? Tema sõnul on fotodelt silma hakkavad kujundid väga väikesed, ilmselt üks-kaks millimeetrit laiad ja kuni viis millimeetrit pikad.

Vasavada ühtlasi ütles, et esimesed kujunditest tehtud fotod olid mustvalged. Kuid fotodel nähtu oli teadlaste jaoks nii põnev, et Curiosity saadeti tagasi, seekord korraliku MAHLI tehnoloogiaga fotosid tegema.

Curiosity ChemCam Remote Micro-Imager'i pilt 31. detsembrist

Nende kummaliste kujundite päritolu ja tekkepõhjused — geoloogilised ja/või bioloogilised — on aga teadmata. Mis puudutab vastust DiGregorio küsimusele, siis sõnas Vasavada, et ei tasu hüpata ennatlike järeldusteni, kuid samas nad fossiilide olemasolu Marsil siiski ei välista.

Kui nii, siis võib see olla tõendusmaterjal sellest, et Marsil tõepoolest on kunagi miljoneid aastaid tagasi elutegevus olnud.

"Kui me neid struktuure veel jäädvustame, siis saame me kindlamalt väita, et need tähistavad midagi olulist, mis on Marsil toimunud ," lisas Vasavada.