Spetsiaalne töörühm, kelle ülesanne ongi leida kõige sobivam maandumiskoht (LSSWG) kohtus Ühendkuningriigis, Leicesteris, vahendab BBC. Kohtumisel otsustati, et sobivam maandumiskoht 2020. aasta nimetu marsikulguri tarvis on Oxia Planumi nime kandev tasandik.

Tegemist on savise tasandikuga, mille pinnases on hulgaliselt raua-magneesiumi ühendeid. Savi pakub suurepäraseid võimalusi elu märkide otsimiseks, kuna see viitab, et vähemalt kunagi oli piirkonnas vett, mis omakorda tähendab, et tõenäoliselt on võimalik leida ka biosignatuure ehk elu kaudseid märke.

Lisaks Oxia Planumile on arutluse all veel ka teine maandumiskoht nimega Mawrth Vallis. Samas on Oxia Planumil rohkem eeliseid - seal on vähem künkaid ja muid pinnavormidega seotud väljakutseid. Mawrth Vallis oli aga ka Curiosity kulguri maandumispaikade nimekirjas ning põhjus on tegelikult Oxia Planumiga ühine - ka Mawrth Vallises on väga savine pind.

Pinnas on üks olulisemaid tegureid valiku juures, kuna ESA ehk Euroopa Kosmoseagentuuri ja venelaste kosmoseagentuuri Roskosmos koostöös läbi viidava ExoMarsi programmi raames Marsile saadetav kulgur hakkabki uurima just Marsi pinnast. Kuni kahe meetri sügavusele puuriv kulgur võtab pinnasest proove ning otsib sealt biomarkereid. Sellise tegevuse abil loodavad teadlased rohkem teada saada Marsil oleva võimaliku elu kohta ning võimalusel ka selle arengut uurida.

Mingisugust otsust maandumiskoha suhtes aga veel tehtud ei ole, seda võib oodata alles umbes aasta enne kulguri teele asumist, mis - nagu nimi ütleb - toimub 2020. aastal.