Uus teenus laiendab infrastruktuuri seiret ning seeläbi suureneb ühiskonna turvalisus. Dateli juhatuse esimehe Urmas Kõlli sõnul suudab innovatiivne varajase hoiatuse süsteem satellitandmete toel tuvastada infrastruktuuri objekti nihkumise või vajumise kuni 1 mm võrra.

“Valmiv lahendus teeb suure infrastruktuuri tehnilise seisukorra pideva jälgimise kättesaadavaks ning majanduslikult mõistlikuks ka keskmise suurusega ettevõtetele ja organisatsioonidele. Praegu on selline oluline teenus kättesaadav ainult globaalsetele infrastruktuuriettevõtetele või riigikaitse ning julgeolekuga seotud asutustele,” selgitas Urmas Kõlli.

Maailmaturul on suur potentsiaal

Dateli tarkvaraarenduse ja tehnoloogia direktori Agu Leinfeldi hinnangul on kevadel valmiv lahendus maailmaturul väga suure potentsiaaliga. “See lahendus on koheselt globaalselt rakendatav, mitte ainult Eesti turgu silmas pidades arendatud. Maa kaugseire satelliitide abil suudame me sisuliselt jälgida suuri infrastruktuure kõikjal meie planeedil. Euroopa Kosmoseagentuuriga sõlmitud koostööleping tagab meie lahendusele kvaliteedi ning annab täiendava kindluse ja garantii meie partneritele ning tulevastele klientidele,” lisas Agu Leinfeld.

Uudse varajase hoiatussüsteemi väljatöötamine on Datelile ja tema partneritele olnud mahukas arendustegevus, kokku on projekti investeeritud üle 20 000 inimtöötunni.

Eestis tehakse koostööd maanteeametiga

“Kosmosest tuleva info korrektne tõlgendamine on äärmiselt teadusmahukas. Heade tulemuste saavutamiseks teeme me rahvusvahelist koostööd ülikoolidega mitmel kontinendil. Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli teadlased on samuti meie projekti kaasatud ja see aitab kindlasti Eesti kui kosmoseriigi arengule laiemalt kaasa. Kosmose ja satelliitide andmetega on seonduv üks keerukamaid, kuid samas ka põnevamaid uurimisvaldkondi nii tudengitele kui ka teadlastele,” rõhutas Agu Leinfeld. “Praegu me testime oma varajase hoiatuse süsteemi koostöös Eesti ja rahvusvaheliste partneritega, uue tootega plaanime turule tulla paari kuu pärast. Eestis on üheks meie koostööpartneriks Maanteeamet,” täiendas Dateli tarkvaraarenduse ja tehnoloogia direktor.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juures tegutseva Eesti kosmosebüroo juhi Madis Võõrase sõnul on Dateli valmiv teenus uutel väärtusahelatel baseeruva tehnoloogilise innovatsiooni hea näide. “Selles kasutatakse Euroopa Liidu Maa kaugseire programmi Copernicus satelliitide ava-andmeid, toimub teadusmahukas signaali ja andmetöötlus, samuti on uus teenus mõeldud globaalsele turule,” ütles Võõras.

Tütarettevõte USA-s

Datel on üks vanimaid ja suuremaid Eesti kapitalil põhinevaid IT-ettevõtteid, mis annab tööd ligi 100 inimesele. Ettevõtte tugevus on kompetents nii infosüsteemide loomise, tarkvara arenduse kui ka IT-riistvara ja esitlustehnika valdkonnas ning klient saab lahendused alates seadmete ostust kuni tarkvara majutuseni.

Datel on 26 tegevusaasta jooksul loonud muuseas ka hulgaliselt Eesti e-riigi teenuseid. 2013. aastal asutati tütarettevõte USAs ning 2016. aastal lõi Datel koos oma USA tütarettevõttega Ovela LLC tarkvaralahenduse Valge Maja algatusele „Võimalus“ (Opportunity Project), mille raames saavad USA omavalitsused arendada kohalikku elu.