Veel mõni aeg tagasi oli enamvähem ainus võimalus selliseid pilte teha maapinnalt, majade akendest, katustelt või helikopterilt, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Kuna Dji lasi hiljuti välja drooni Inspire 1 jaoks spetsiaalse uue põlvkonna droonikaamera Zenmuse X5, on nüüd võimalik selliseid pilte kolmemõõtmelises ruumis sisuliselt iga nurga alt üles võtta. Olgu tõestuseks värsked fotod käesolevas artiklis.

Põhimõtteliselt sai seda varem teha ka suurte droonide ja peegelkaameratega, aga pikk säriaeg oli tihti takistuseks, olen lugenud siit ja sealt ning vastavaid pilte pole ka eriti märganud ringlemas.

Minu kasutuses olev DJI lahendus on säri suhtes uskumatult stabiilne ning pildid jäävad kenasti teravad.

Olen seda kõike nüüd paar nädalat uue tehnikaga harjutanud ja pildid sotsiaalmeedias ka rahvale silma jäänud ning rohkelt huviliste kirju toonud.

Tundub, et vajadus selliste piltide järele on olemas, kõiksugu kinnisvaraomanikelt ja -haldajatelt eelkõige, aga teema vastu tunnevad aktiivset huvi ka omavalitsused ja turismisektor.

Mõned tähelepanekud:

* Pilt tuleb teha hämardumise hetkel, mil linnatuled juba põlevad, aga taevas on veel päikesekuma. See aeg on vaid 15-30 min, sõltuvalt ilmast, loojangust, pilvedest.

* Hea, kui taevas poleks päris pilves, siis on liiga pime, aga ka mitte päris tühi, sest ta loob meeleolu. Mõnusaim on koloriitne päikeseloojang pilvetupsude või -juttidega.

Rotermanni kvartal on pimedas kui kosmoselinn. Üks mu lemmikuid ja kindlasti pildistan seda lähiajal veel. (Foto: Kaupo Kalda / blog.photopoint.ee)

* Hea on see, et efektset ööpilti saab teha ka ajal, mil loodus on juba närbunud, näiteks hilissügis ja talv, kuna n-ö räämas olek ei paista öösel eriti välja.

Oma töö teevad arhitektuur ja valgustus. Vahest on see lausa eelis, kus hooned paistavad läbi raagus puuvõrade ja suvel neid ei pildistagi.

Kõva tuulega ööpilti ei tee, sest pikem säri (ca sekund) kipub kõikuva drooni tõttu pildi uduseks väristama.

* Hämarafoto tahab üldiselt, et ka objekti ümber oleks valgust, seetõttu eriti hästi toimib rohke valgusega südalinn.

* See fotoviis võib olla ka eeliseks, kui on soovi näidata hoonet, aga ümbrus ei tööta väga kaasa. Kui ümbrus on vähem valgustatud, hakkab pildistatav objekt n-ö särama ja ümbrus domineerib vähem. Samuti on oluline oskuslik kadreerimine.

* Isegi paneellinnaosa on omamoodi äge pimedas pildistatuna.

* Nagu ikka, on olulised hea järeltöötlus, kompa, valgus, kogu tervik. Pildid on üldiselt päris teravad, aga samas detailikadu on loomulikult natuke suurem kui päevastel kaadritel. Siiski pole neid probleem ka näiteks 90 x 60 cm suuruselt välja printida.

Auväärse Rahvusooper Estonia maja puhul asetasin ta suhtesse keskaegse vanalinnaga. (Foto: Kaupo Kalda / blog.photopoint.ee)