Ohtu interneti- ja sõnavabadusele nähakse enim direktiivi artiklites 11 ja 13, mida hoolimata mitmete eurosaadikute jaanuarikuisele vastuseisule, otsustati põhimõtteliselt pea üldse mitte muuta pärast patiseisu lõpetamise kokkulepet Saksamaa ja Prantsusmaa vahel, vahendab uudistekanal Verge.

Hääletus, kus otsustatakse direktiivi saatus, toimub tänavu märtsis või aprillis.

Autoriõiguse direktiivi artikkel 13 kohustab ka selle lõppversioonis jätkuvalt veebiplatvorme võtma kasutusele automaatseid sisutuvastuse vahendeid ning nende abil kasutajate sisu enne avaldamist eelfiltreerima.

Artikkel 11 näeb samuti ette, et veebisaitidel nagu Google, Facebook jt tuleb hankida autorilt avaldamisluba enne nende linkimist, mis tähendaks uudiste jagamise piiramist, sest autoril tekkiks justkui juriidiliselt õigus küsida oma loo linkimise eest autoritasu.

Artikkel 13 on tuntud ka kui „meemikeelu“ artikkel, sest nägi ette, et fotode-tekstide jm kasutamisel peab kasutusele võtma sisutuvastustehnoloogiad, mis määravad selle, kas materjale kasutatakse õiguspäraselt. Tuvastamine on internetis aga keeruline, sest laialt levinud meemid ning muud poliitilise satiirina mõeldud sloganid on netikasutajate seas palavalt armastatud.

Ühelt käelt pole sellised tuvastusmehhanismid piisavalt võimekad, nagu on nähtunud YouTube'i näitel, kus selline tuvastussüsteem on juba paigas ning ei suuda alati plagiaati tuvastada. Teisalt tsenseeriks see isiklikuks tarbeks mõeldud mõtteavaldusi.