Need raadiolainete pursked on vaid millisekundeid kestvad välgatused, mis on iseenesest kosmoses haruldased, vahendab CNN.

Tegemist on teise korraga, kui selline nähtus on avastatud. Küsimus, miks sellised pursked toimuvad ja kust need pärit on, jääb lahtiseks, mis paneb alati teatud inimesi uskuma, et neid tekitavad arenenud Maa-välised tsivilisatsioonid.

Esimest korda avastas sellise nähtuse, mis nimetati FRB 121102-ks, 2015. aastal Arecibo raadioteleskoop ning 2018. aastal avaldati, et pusked vabastavad tohutu hulga energiat.

Uusi korduvaid raadiolainete purskeid nimetatakse FRB 180814.J0422+73-ks ja neid registreeriti kuuel korral samast kohast, 1,5 miljardi valgusaasta kauguselt tulemas.

Tegemist on uue Kanada vesiniku intensiivsuse kaardistamise eksperimendi ehk CHIME ühe esimese avastusega. Raadioteleskoop oli alles oma kasutuselevõtueelses faasis ja töötas 2018. aasta suvel vaid väikese osaga oma täisvõimsusest, kui raadiolainete pursked tuvastas.

Kuigi see ei lahenda raadiopurskeid ümbritsevaid suurimaid saladusi, usuvad teadlased, et korduvaid kiireid raadiopurskeid leitakse veel, mis võimaldaks välja selgitada, kust need pärinevad.

Üks hüpotees on, et neid põhjustavad võimsad astrofüüsilised nähtused. Esimene korduv kiire raadiopurse registreeriti sagedusel 700 megahertsi, kuid mõned CHIME registreeritud pursked olid sagedusel 400 megahertsi.

„[Me teame], et allikad võivad tekitada madala sagedusega raadiolaineid ja need madala sagedusega lained võivad oma keskkonnast välja pääseda ega ole liiga hajutatud, et neid tuvastada, kui nad Maale jõuavad,” ütles CHIME meeskonna liige Kanada riiklikust uurimisnõukogust. „See ütleb meile midagi keskkondade ja allikate kohta. Me ei ole probleemi lahendanud, aga puslel on mitu uut tükki juures.”

Uue avastuse madal sagedus võib tähendada, et pursete allikad erinevad. Kiirete raadiopursete juures tuvastati hajutatus, mis on nähtus, mis aitab kindlaks teha rohkem päritolukeskkonna kohta. CHIME meeskond usub, et see hajutatus viitab võimsatele astrofüüsilistele objektidele kohas, kust pursked pärinevad.

Et CHIME suutis teha need avastused enne, kui oli täielikult tööle hakanud, loodavad teadlased, et uus raadioteleskoop aitab neil salapäraste signaalide kohta vastused leida.