Kuigi atmosfäärikihi temperatuur on piisavalt kõrge raua aurustamiseks, aitavad vaatlused lihvida Päikesesüsteemist väljaspool asuvatelt planeetidelt elu otsimiseks kasutatavaid mõõtmistehnikaid.

Astronoomid on kinnitanud tänaseks tuhandete eksoplaneetide olemasolu. Sellest, kuidas elu seal täpselt välja näeb, on teadlastel aga enamasti vaid väga üldine arusaam. Näiteks polnud siiani kindel, kas eksoplaneetide atmosfääri alaosa koosneb sarnaselt Maa omale kahest kihist – tropo- ja stratosfäärist. Neist viimane sisaldab muu hulgas osooni. Mida kõrgemale tõusta, seda kõrgemaks kasvab ka molekulides neelduva ultraviolettvalguse tõttu atmosfäärikihi temperatuur.

Päikesesüsteemis ümbritseb stratosfäär ka näiteks Marssi, Jupiteri, Saturni ja selle kuud Titanit. Värskete vaatluste põhjal on Maast 880 valgusaasta kaugusel asuva WASP-121b stratosfäär aga täiesti omaette klassist. Thomas Evans Inglismaal asuvast Exeteri ülikoolist leidis kolleegidega, et Jupiteri mõõtu gaasihiiu lähistel asuv täht kergitab selle temperatuuri enam kui 2750 °C järgi. Võrdlusena jääb Maa stratosfääri temperatuur reeglina alla 100 °C kraadi.
Loe edasi siit