Kuu ümber tiirlev NASA kosmoseaparaat Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) on pildistanud Apollo meeskondade maandumispaiku, kuhu astronaudid heiskasid ka Ameerika lipud, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Piltidelt on näha maandumismoodulite ja kuusõidukite jäetud jäljed ning neilt on võimalik tuvastada isegi Kuule maha jäänud instrumentide asukohad.

Piltidelt paistvate varjude põhjal on LRO teadlased järeldanud, et ka lipud on endiselt püsti, välja arvatud kõige esimeses, Apollo 11 maandumispaigas.

Teise inimesena Kuu pinnale astunud Buzz (Edwin) Aldrin raporteeris juba 1969. aastal, et Apollo 11 kuumooduli lahkumise ajal paiskasid mootorist väljunud gaasid lipu ümber.

Peaaegu poole sajandi pikkune päikese käes lehvimine pleegitaks lipud ära isegi Maa peal, millised võivad praeguseks välja näha Kuul asuvad lipud?

Ameerika geoloog ja kuuteadlane Paul Spudis kirjutas mõne aasta eest ajakirjas Air & Space, et lipud on pidanud taluma temperatuuri kõikumist 100 kraadist Celsiuse järgi valgel ajal kuni -150 kraadini pimedal ajal.

Lisaks on nailonist lippe kahjustanud ultraviolettkiirgus, mistõttu need on tõenäoliselt muutunud täiesti valgeks.