NASA üritab juba probleemi lahendada ning kavatseb kosmoselendurite tervislikku seisundit edaspidi hoolikalt jälgida, kinnitasid USA kosmoseagentuuri esindajad. “Kavandatud on abinõusid kosmoselennukeskkonna põhjalikumaks uurimiseks ning selliste tegurite väljaselgitamiseks, mis võivad uneaega kahandada või pikendada,” kinnitas dr Lauren Leveton, kes tegeleb NASA mehitatud lendude uurimise programmi juures käitumistervise ja astronautide soorituse analüüsimisega. 

Vastavate meetmete hulka on hõlmatud näiteks astronautide töökoormuse, aistingute stimuleerimise ja närvipinge määrade uurimine. Lisaks kavatseb NASA kosmosejaamas muudatusi teha, paigaldades näiteks uued elektripirnid, mis häiriksid vähem astronautide “sisemist kella” ehk nn tsirkadiaanrütmi — umbes 24 tunni pikkust tsüklit, mis reguleerib organismis mitmeid protsesse, näiteks une ja ärkveloleku vaheldumist.

Uudsed pirnid heidaksid eri päevaaegadel eri lainepikkusega valgust, tumenedes ajal, mil Maal saabuks videvik.

Teadlastele pole uudiseks, et astronaudid pikkadel kosmoselendudel unepuuduse all kannatavad, kuid värske uurimus sisaldab rohkem üksikasju kui varasemad tööd.