Nüüd üritavad kaks Arizona ülikooli teadlast, Kat Volt ja Renu Malhotra maailma veenda, et nad on leidnud võimalikult isegi Marsi-suuruse taevakeha tiirlemas kas Kuiperi vöös või isegi veidi kaugemal.

Planeediks X või IX on seda küll vara veel nimetada, aga kõmumaias meedia kahtlematult nii siiski teeb, sõltuvalt siis sellest, kas Pluutot loetakse IX planeediks või mitte.

Juba 2016. aastal on rühm Caltechi teadlasi avastanud mitmeid kaugeid objekte äärmuslikult ebatavalistel orbiitidel ümber Päikese tiirlemas, ning oli arvamus, et nende liikumist peab mõjutama taevakeha, mille mass võiks olla lausa kümme korda Maast suurem. Sellest alates on paljud astronoomid koondanudki oma jõu, et leida nn Planeet Üheksat.

Väiksemaid planeeditaolisi objekte on Kuiperi vööst teada kümneid, aga Maast suuremat ei ole tänaseni nähtud. Aga nagu Volt ja Malhotra väljaandes Astrophysical Journal tõestada üritavad, viitavad nende arvutused siiski Maast veidi väiksema, nimelt Marsi-suuruse taevakeha tiirlemisele umbes 50 kuni 60 astronoomilise ühiku kaugusel Päikesest.

Selleks analüüsisid nad enam kui 600 Kuiperi vöös tiirleva objekti orbiite ja kaldenurki ja vähemalt kaugeimate puhul neist võis selgelt näha, et miski häirib neid. Niisiis, kõige veenvam selgitus on see, et seal peab olema massiivsem taevakeha, arvatavalt just Marsi-suurune. Kuigi otsest pilku sellele heita pole õnnestunud.

Alati on olemas ka võimalus, et nende arvutused sisaldavad statistilist viga, aga tõesti, kaugusel 50 kuni 80 astronoomilist ühikut (ehk siis Maa ja Päikese vahemaad) Päikesest tiirlevate objektide orbiite paistab miski mõjutavat, kinnitavad varasemad analüüsid.

See planeet poleks seal küll päris üksi, sest Kuiperi vöö välimistel piiridel tiirlevad ka suuremad kamakad, nimega 90482 Orcus, 2002 MS4, 120347 Salacia, 50000 Quaoar, 136108 Haumea, kääbusplaneet Makemake, 2007 OR10, kääbusplaneet Eris, 90377 Sedna, jt, millest paljudel isegi nime veel ei ole ja vajab veel selgitamist, ega mõni neist juba planeedi kriteeriumitele ei vasta.

Paraku on lihtsam avastada uusi planeete kaugete tähtede ümber kui meie oma Päikessüsteemi kaugeimas pimeduses.