Tegemist on esimese Venemaal asuva tsiviilotstarbelise kosmodroomiga, mis paikneb Kaug-Idas Amuuri oblastis. Seni on Venemaa kasutanud Kasahstanis asuvat Baikonuri kosmodroomi.

Esialgsete plaanide järgi pidi kosmodroom valmima eelmise aasta detsembris, kuid ehitustööd jäid graafikust pool aastat maha. Kanderakett, mis jõudis õigeaegselt kohale, pidi elama talve üle hermeetilistes konteinerites. Olukord oli ehitusel nii hull, et mullu oktoobris sõitis kosmodroomile kohale president Putin isiklikult.

Uhiuue kosmodroomi vastne stardiseadeldis. Foto on tehtud oktoobris, kui pärast Vladimi Putini visiiti ehitus tuurid üles võttis. Foto: Roscosmos/Igor Agejenko

Seejärel spekuleeriti, et esimene start uuelt kosmodroomilt leiab aset kosmonautikapäeval 12. aprillil, mil ajaloolisest Juri Gagarini kosmoselennust täitub 55 aastat. Seda siiski ei juhtu. Kuid tohutu kompleks on nüüd valmis, sealhulgas mitmed ainulaadsed insenerilahendused, nagu näiteks hiiglaslik teenindustorn, mis raketi juurde sõites mahutab selle enda sisse. See võimaldab starti ette valmistada igasugustes ilmastikutingimustes.

Märtsi lõpupäevadel toimus kosmodroomil n.ö kuiv start, kus mängiti läbi kanderaketi start, mis erines tavapärasest ainult selle poolest, et raketi kütusepaagid olid tühjad. Selle käigus katsetati põhjalikult kõiki stardisüsteeme, samuti jälgiti kanderaketi ja kosmodroomi süsteemide sünkroonsust. Seejärel võeti kanderakett Sojuz-2 stardiplatvormilt maha ning viidi montaažikompleksi tagasi, kus see valmistatakse stardiks ette, ühtlasi paigaldatakse selle ninakapslisse satelliidid.

Vaata ka videot Vostotšnõi kosmodroomi testimisest: