Kava järgi oleks esimesed Marsi juurde jõudvad inimesed teinud kosmosekapslis Punasele planeedile ringi peale, et siis sellelt hoogu võtnuna Maani tagasi jõuda, maandumist Marsi peale see kava ette ei näinud. Abielupaari otsiti aga seetõttu, et kapslis on liiga vähe ruumi, ning vaid väga lähedalt üksteist tundvad inimesed võivad selle lennuga hakkama saada.

Aga tõrge tuli ette just Maa peal, sest kavandades lendu NASA ettevalmistatava kosmosekapsliga Orion, ei olnud arvestatud, et see ei saa veel niipea lennuvalmis. NASA on olnud juba aastaid säästukuuril, ja kosmoseraketi SLS ja Orion-mooduli arendamine on jäänud mõnevõrra takerduma. Algas see töö juba 2004. aastal, et asendada maha kantud kosmosesüstikuid, aga mehitatud lennud enne 2020. aastat Orioniga võimalikud ei ole.

Ja nüüd kostab ka USA-s juba avalikku nurinat. "Inimkonna esimesed sammud Kuu peal on jäänud kaugetesse mälestustesse, on juba tunne, et Ameerika on jäämas ajast maha, et meie parimad päevad jäid selja taha," teatas esindajatekoja teaduse- ja tehnoloogiakomisjoni esimees Lamar Smith. Ja nüüd surub ka USA Kongress NASA-le peale, et see Marsi-lend siiski tõsiselt ette võetaks.

Isegi, kui SLS-raketi ja Orioni väljatöötamine kulgeks etteantud tempos, ei ole mingil juhul võimalik nendega Marsi-lendu üritada enne 2021. aastat. Ja see jälle sunnib ka kõiki muid plaane ümber tegema, eeldab ju Marsist mööda- ja tagasilend täpselt sobivat Maa ja Marsi omavahelist asendit.

Venima on hakanud ka konkureeriv Hollandi ettevõtte Mars One plaan koloonia rajamiseks Marsile, kuigi see ei sõltu NASA-st. Nende plaani osaks on kasutada SpaceX-i kosmoseaparaate, aga enne seda leida tõsielusarja abil ka piisavalt sponsoreid. Ja plaani koloonia rajamisest Marsile 2023. aastal, tuleb ka ilmselt vähemalt kaks aastat kaugemale lükata. Kuna ettevalmistustööd on alles algusjärgus, ei või uuteski tähtaegades kindel olla.

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) ja USA kosmoseadministratsiooni NASA rivaalitsevad plaanid mehitatud lendudeks Marsile ei ole teostatavad enne 2030. või lausa 2040. aastaid. Hiina plaanidest pole midagi teada, aga ka nende Marsi-programm sai järsu tagasilöögi, kui Vene ja Hiina ühine Phobos-Grunt / Yinghuo-1 missioon 2011. aastal nurjus. India veel mehitatud Marsi-lendudest ei räägi.