"Me kaalume võimalust saata turistid avakosmosesse," kinnitas Vene kosmosetööstuse ettevõtte Energia juht Vladimir Solntsev Komsomolskaja Pravdale. "Turu-uuringud viitavad, et rikkad inimesed on nõus sellise reisi eest maksma."

Solntsev lisas, et ühe kosmosereisi hind oleks umbes 100 miljonit dollarit (80 miljonit eurot), esimestele turistidele ehk veidi odavam, vahendab phys.org.

Mis selle üüratu rahasumma eest siis saab? Lend orbiidile ja tagasi, lisaks peatus rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) juures, kus Solntsevi sõnul on võimalus kosmoselaevast väljuda, avakosmoses ringi liikuda ning sellest lühifilm või video teha.

Energia on kosmoseturistide jaoks praegu ehitamas uut transpordimoodulit NEM-2, mis peaks ISS-i juurde korraga lennutama neli kuni kuus inimest. Nende reis kestaks umbes kümme päeva.

NEM-2, millele veel uhkemat nime välja mõeldakse, saab olema justkui kosmose-hotell, millel on Solntsevi kinnitusel mugavad eluruumid, kaks tualetti ja loomulikult ka internetiühendus. "Põhimõtteliselt saab seal olema nii mugav, kui kosmoses võimalik on," lisas ta.

"See peaks esimese lennu tegema 2019. aastal," ütles Solntsev. Muidugi, see eeldaks juba päris kiiret protsessi NEM-2 valmis saamisel ja selle katsetamisel.

Kosmoseturism ja katsed selle käivitamisest on viimastel aastatel tõelise hoo sisse saanud. Uudiste esirinnas on erafirmad, Richard Bransoni Virgin Galactic ja Jeff Bezoze Blue Origin. Esimene neist on kommertslikest kosmoselendudest rääkinud üle kümne aasta ja viimastel andmetel lubanud oma SpaceShipTwo laevaga kuni 110 kilomeetri kõrgusele Maast esimest starti 2018. aasta lõpuks, hinnaks 250 000 dollarit.

Blue Origin loodab, et tulevikus saavad nad hakata inimesi New Shepard'i nimelise kanderaketi abil kosmose alampiirile, 100 km kõrgusele lennutama. Lennu hind? Umbes 200 000 dollarit.

Aga ka näiteks Hiina on oma huvi kosmoseturismi vastu üles näidanud. Üks sealne riigiettevõte alustas paar aastat tagasi hiigelsuure kosmoselennuki väljatöötamist, mis viiks vähemalt kümme turisti korraga samuti 100 km kõrgusele. Mis sellest plaanist saanud on, ei ole teada.

Igatahes on põnev jälgida, milline projekt neist esimesena meie planeedilt ilmaruumi stardib, lastiks maailma rikkaimad inimesed.