SIIG. Nagu kultusfilmis öeldi – „armastan Sind nagu siiakala“. Jah, kellele ei meeldiks pühapäevahommikune tee või kohv, mille kõrvale haugata võisaia värske siiaga.

Arvatakse, et siiga peaks püüdma vaid teatud udupeente rakendustega. Tegelikult leiab Tallinna lahe kallastelt piisavalt kalamehi, kes oma tsaariaegsete ritvade, Nevskaja ketastega ning „pesunööriga“ pealiinil edukalt siiga nopivad.

Üldiselt on siiakala püük kevadine ja sügisene tegevus ning veetemperatuur võiks jääda 8 ja 14 soojakraadi vahele, siis tuleb siig rannikuvetesse toituma. Siig eelistab kividest vaba ja liivast merepõhja. Võttu soodustab pigem väike laine kui täiesti tüüne meri ning tuule suund võiks olla merelt. Loomulikult saab nii siiga kui „punast“ kala püüda ka paadist.

Peamiselt püütakse siiga põhjaõngega. Mõistlik on kasutada feeder-tüüpi ritva või mõnd analoogi. Ridva ots võiks olla üsna tundlik, kuid see pole kindlasti rusikareegel. Pealiinina kasutan mitte jämedamat kui 0,30 mm tamiili või 0,20 mm nööri (tumedam toon), lips(ud) 30–40 cm ja 0,16–0,20 mm tamiilist. Ühele rakendusele võib panna kaks lipsu või klassikalise ühe pikema (70 cm) lipsu. Konks võiks olla pika säärega baitholder-tüüpi (peenike ja kidadega säärel) nr 8. Tinaraskusena tuleks kasutada libisevat tina. Kui rakendus on vette heidetud, siis tuleks pealiin jätta lõdvaks, nii jääb kala paremini otsa. Et säästa alamõõdulisi kalu, kes aplalt konksu neelavad, võiks tundliku ridva puhul jätta liini lõtku hästi väikeseks. Võtu korral ei tohiks väga kõvasti haakida, sest nii võib õrnemalt sööta võtnud kalal suu lihtsalt puruks tõmmata.

Söödana kasutatakse valdavalt sõnnikuussi, ent kevaditi, mil siig aplam, sobib ka tavaline mullauss või lausa ööuss. Ühele konksule võib vabalt panna kaks-kolm sõnnikuussi, konksu teravik tuleks alati välja jätta.

Siiarakendus

RÄIM. Räimepüük on samuti kevadine ning eelkõige sügisene tegevus. Harrastuspüüdja saab ja tohib räime püüda harrastuskalapüügi loa alusel merest nn samaduuriga.

Vee temperatuur võiks samuti jääda vahemikku 8–14 °C ning kaldalt püüdes on eelistatuimad kohad muulid/kaid/sadamad. Räime püügiks hea ritv on 4,5–5 m pikk, kerge, rõngastega ja varustatud 2500 suuruses rulliga.

Samaduuri rakendus kinnitatakse pealiinile landilõksu abil ja see koosneb 20–30 g raskusest tilgakujulisest tinast või sama raskest hõbedasest landist, kahest kergemast, läikivast landikujulisest plekitükist, 0,30–0,35 mm pealiinist ja kuni kümnest nr 6 hõbedasest konksust 3-4 cm pikkuste, 0,35 mm tamiilist lipsude otsas.

Loe artiklit täispikkuses ajakirja Kalale! novembri/detsembrinumbrist.