Ilusa suveilmaga on lausa lust paadiga vaikselt mööda lahte loksuda, päikest võtta ja samal ajal ka koha püüda. Kui ainult see kala nii pisike ei oleks... Ent loota on, et lähiaastatel läheb tänu uutele piirangutele ka kala suurus ilusamaks.

Püük algab, kui vesi on vähemalt 15–17 kraadi või soojem. Koha neel on tipus augustis, väga soojade ilmade puhul isegi augusti lõpus-septembris. Neel lõpeb järsult sügise hakul pärast esimest tormi, mis merevee temperatuuri kiirelt langetab. Siis algab vaikselt ahvena sisseränne lahte.

KUS JA MILLAL? Koha on kapriisne tuulte suhtes. Paremad püügid on mul olnud siis, kui on olnud pärast tugevat tuult paar päeva rahulik ja vaiksem ilm. Kui on paar päeva kõvasti tuult teinud ja vesi sogane, siis on koha raske landiga tabada. Sellisel juhul tasub pärast tormi oodata päev-kaks ja siis otsida puhtama veega laike lahes. Vahel on sogase veega abiks erksavärvilised neoonvärvides landid. Ka üleni erkpunase landiga olen kala saanud.
Päevasel ajal on enamasti võtt ikkagi loium. Parem on see kindlasti väga vara hommikul. Teine võtuaeg on õhtul, kuid see pole siiski nii hea kui hommikune. Päikesepaiste on soodustav tegur. Just enne tormi, kui hakkab alles tuult tegema, võtab koha, ja eriti suur kala, vahel eriti hästi. Jääb mulje, et ta üritab enne paaripäevast tormi kõhu täis süüa.

Püük toimub enamasti linna all, n-ö viiekordsete ja Rannahotelli all, samasügavusjoonel 4-6 m. Ma ise püüan pigem Vana-Pärnu poolel laevateel, kuna see püügirajoon on mulle põhja poolest tuttavam kant. Sügise poole lähen päris kaugele lahe suudme poole ja kasutan sügavamale minevaid lante, isegi 8–9 meetrini välja.

Koha on n-ö tuulealune kala, s.t hoiab allatuult. Päris madalasse ta siiski ka ei poe. Kui näiteks tuuled puhuvad valdavalt lõunakaarest (kagu-lõuna-edel), siis on kala linna all ja laevatee piirkonnas. Kui tuuled on loodest ja läänest, hoiab koha veidi Raeküla ja Reiu poole. Kui valdavad on idakaare tuuled, langeb merevee tase tugevalt ja koha hoiab rohkem Valgeranna-poolsesse laheossa.

Mõjub pigem paarinädalane või nädalane tuul, paaripäevane ei muuda miskit. Näiteks kui keerab tuule kaheks-kolmeks päevaks itta, siis ei tasu kohe teise lahe otsa joosta. Koha paiknemisele avaldab mõju alles vaikne, 1–8 m/s pikalt ühest ilmakaarest puhuv tuul.

Püügil olles sobib pigem vaikne ilm või kerge lainetus, tuulisema ilmaga, näiteks 8–10 m/s, hakkab endalgi ebamugav ja ka kala on raskem tabada.

Koharaamat.

Loe Pärnu kohapüügist lähemalt Kalale! sarja äsja ilmunud raamatust "Koha. Eluviisid. Püügitehnikad. Retseptid."