VAATA TUULT. Varasügisel toob kaldaga risti puhuv meretuul sooja vee kaldasse ja lest läheb minema. Praegu on maatuulega parem püüda.
Hilissügisel on kõige parem tuulesuund otse näkku. Tormituuled on alati kala toonud, aga siis tuleb ka randa nii palju sodi, et püüda on raske. Olen püüdnud 20 m/s põhjatuulega, mis oli otse vastu, jube külm ja vastik. Visata oli ka peaaegu võimatu, kasutasin 240 g tina, 200 g testiga kaikad ragisesid visates. Kaks tundi pidasime vastu, kuid lest oli väga korralik, 10 kala võrdus 4 kiloga. On ka selliseid kordi olnud, kui 10 kala oli 6 kg.

LEIA HEA PÜÜGIKOHT. Ei pea sugugi osalema laulupidudel Perakülas või Kalanas. Peaasi, et põhi oleks vaba samblast ja kivide küljes hõljuvast vetikast. Kruusane, liivane, laikudega põhi – seal on alati lesta. Sügavus pole ka oluline, näiteks Hirmustes on püügikohas 60 cm vett ja lest tuleb südaööks täiesti kaldasse. Olen seal teistele näidanud, et lestapüügil pole rulli vajagi – tõstad söödaga lipsu enda ette nii, et see vaevu puudutab vett ja sööt võetakse pinnalt ära.
Hiiumaal leiad alati, ka kõige hullema tuulega, koha, kus kannatab püüda. Lesta tundub küll rohkem olevat lääne pool, eespool on viimasel ajal sellega tuugaks läinud, Lehtmas näiteks.

Loe sööda- ja varustusesoovitusi lähemalt siit.