Kosmosevõidujooksu alguseks võib pidada 1957. aasta 4. oktoobrit, mil venelased saatsid Maa orbiidile satelliidi Sputnik 1. Vaid mõned nädalad hiljem saadeti Maa orbiidile juba uus satelliit nimega Sputnik 2, seekord juba kosmosekoera Laikaga. USA suutis oma esimese satelliidi orbiidile viia 3 kuud peale Nõukogude Liitu, kui 31. jaanuaril 1961. aastal saadeti teele Explorer 1.

Aastal 1960 sai Ameerika oma esimese suure võidu kosmosevõidujooksus, kui NASA satelliit jõudis tervelt ka Maale tagasi. Kõigest päev hiljem jõudis Maale tagasi ka Sputnik 5, mille pardal olnud koerad Belka ja Strelka edukalt oma missiooni lõpetasid. Kuid kogu au läks ameeriklastele, kuna iga päev luges.

Muuseas, Strelka tõi ligi aasta hiljem ilmale ka kutsikad, millest üks nimega Pušinka, kingiti USA tolleaegse presidendi Kennedy perele. Algselt kardeti koera vastuvõtmist, kuna arvati et tegu võis olla mõne nende spioneerimiskatsega ning koer võis kanda näiteks mikrofone. Kuid hiljem otsustati kingitus ikkagi vastu võtta.

Videost saame aga näha Nõukogude Liidu suurimat võitu kosmosilises võidujooksus - esimest inimest kosmoses! Juri Gagarin tegi tunni ja 48 minutiga maale tiiru peale ning lõpetas oma missiooni eduka maandumisega. Hiljem küll selgus, et Gagarin hüppas 7 km kõrguselt oma kosmoselaevast välja ja maandus langevarjuga, mistõttu tehniliselt tingimusi rikuti. Kuid siis oli juba hilja ning loorberipärg kätte antud.

Vaata videost, kuidas jõudis teade Gagarini kosmoselennust maailmani!