Kuigi vesiklosette kasutati juba aastatuhandeid tagasi, polnud veel ligi 30 aastat tagasi Eestis tegemist tavalise koduse esemega. Enamus avalikke kohti ei omanud toona luksusena mõjunud tualette ning tihti tuli leppida nö "Türgi tüüpi" peldikutega, kus enese kergendamiseks tuli häda teha põrandas asetsevasse auku või tavalisse kuivkäimlasse.

Lisaks polnud ka tualettide seisukord kiita - tihti võis näiteks just koolides probleem olla kasvatamatuses, nagu tuuakse välja videos. Kuid lisaks olid kuivkäimlad tihti ka halvasti ehitatud, mis põhjustas lekkimist ning muid ebameeldivusi.

Üks häälekaimaid selles küsimuses oli president Lennart Meri, kes korduvalt pööras eestlaste tähelepanu kultuursemate tualettide rajamisele. Näiteks 1997. aaastal peale mitmeid kommentaare lennujaama tualeti kohta andis ta peale oma Jaapani reisi WC-s pressikonverentsi. Jaapanlastele olevat arusaamatu, miks eestlastel on sovetiaegsed käimlad. Peale sõnavõttu reageeris lennujaam kiirelt ning ehitati eurokäimla.

Kindlasti on ka veel tänapäeval kodusid ja suvemaju, kus kasutatakse kuivkäimlaid, kuid avalikud tualetid on siiski pea kõik vesiklosetid. Vaevalt keegi igatseb jubedaid haise, ebahügieenilisi tualette ning õõvastavaid vaatepilte, mida kunagised kuivkäimlad tihti pakkusid.

Vaata videost!