Detsember 1918, Tallinn.

16. Töötan rahamärgi kavandi kallal. Õhtul liigun Meigase poole.
Ta on „Eesti vanaema“ postkaardi trükkida lasknud. Ka on lasteraamat „Käbid torbiku sees“ trükkimisel. Sajab lörtsi. Koju tulles leian eest sõjaministri käsu mobiliseerida õppurid.

18. Registreerime endid Narva maanteel. Kästakse järgmisel päeval pakkidega tulla.

19. detsember 1918 Soomusrong nr. 2.
Läheme kooliõpilaste roodu. Kohale ilmuvad kindralstaabi ülem Laidoner ja kapten Pitka. Laidoner peab sütitava kõne. Muuseas pöörab õppurite poole palvega, et nemad osagi „Löögi pataljonist“ täidaksid. Anname end Liivakuga kohe üles (hilisem kunstnik Liivak oli sellal õpilaseks Riigi Kunsttööstuskoolis nagu Wiiraltki. Liivak mobiliseeriti punaste poolt 1941. aastal ja ta suri sama aasta detsembris Schlüsselburgi lähedal kindlustustöödel viibides nälga) – sööme ja naljatame. Kutsutakse õhtul kell 11 poissa koosolekule, kus ohvitser meid häbistab, et 400 õppurist kõigest 100 endid registreerinud, millise arvuga ta päästaabis mitte esineda ei julge. Avaldab lootust, et järgmisel päeval arv 200 pääle tõuseb. Toonitab, et õppurid seni kõige vahvamad olnud. Laidab maamehe loidust ja et meil vaenlase kuuli läbi palju ausam surra, kui siin laternapostis rippuda. Lahkub.
Poisid karjuvad „hurraa“.

Tallinna kooliõpilaste pataljoni sõdurid harjutamas Tornide väljakul. Suvi 1919.

24. Hommikul antakse kasarmu saalis varustus kätte, hiljem antakse ka alt keldrist vanu vene sinelid, milles karikatuuridena välja näeme. Õhtul antakse ka püssid kätte. Lähen koju. Oskar on veel siin külmas toas, sest et Rakke juba venelaste käes on.

Lehtse–Aegviidu

27. Tuleb kapten Parts poolkasukas ja säärikutes ... „mina olen vana sõjamees ja võin kohe otsustada, kui tublina ennast mees väliselt näitab – see läige teie silmades on energiline vaimu avaldus. Loodan, et teie juba täna õhtuks meile enamlasi toote.“

28. See oli mul esimene kord mahalaskmist näha. Surusin õudse tunde maha.

Tapa vallutus

Tallinna kooliõpilaste pataljoni sõdurid harjutamas Tornide väljakul. Suvi 1919.

29. Vaenlane külvab tina kah nii, et ümberringi lumi tuiskab. Keset seda toredat lärmi keeran end küljeli, et padruneid võtta, vaatlen kumavat päikest pilvede vahelt – need on rüngaspilved.
– meil on 4 haavatut ja üks surnu leitnant Truuts.
– Leitnant Solba sai kuuli rinnust läbi ...

(Vana-aasta õhtul vahipostil kuni järgmise päeva õhtuni).
Püksirihmale 2 auku juurde,vaat see on alles uue aasta vastuvõtmine, sõnavad poisid. Joome kapakalja.

12. jaanuar
Ülemus rongil on otsustanud lubada tervet rongi Tallinna sauna, kui Tapa võetud. Nüüd oleme Tapa mõne päeva eest vallanud, ja poisid ootavad kärsitusega seda sõitu. Tuleb ltn. Lutt ja hüüab „Sõidame!" "Hurraa" hüüetega ja möirgamisega võetakse see sõnum vastu.

17. jaanuar
Jagatakse välja jõulukingitus – saan sokid.

Raamatu "Koolipoisid Vabadussõjas" kaanepilt
Raamatu kohta võid rohkem lugeda SIIT!