Aastatel 1922 kuni 1944 anti Tallinnas välja nädalalehte Esmaspäev, mille näol oli tegemist ühe Eesti esimese kõmulehega. Ajalehte andis välja algul Aleksander Veiler, aastast 1925 kirjastusühisus Vaba Maa. Ajalehtede esikaantel figureeris aastaid karikatuuriveerg, kus Gori (kodanikunimega Vello Agori) teravad joonistused Sinise Esmaspäeva ning Gori nädalakroonika nimede all ilmusid.

Populaarne karikaturist Vello Agori töötas aastaid erinevatele perioodikaväljaannetele ning kokku oli autoriks ligi 40 000 joonistusele. Tema töödes kajastus läbi aegade põlgus harimatute, tuimade ja ahnete uusrikaste vastu, kuid ükski ühiskonna haru ei jäänud päris puutumata. Teise maailmasõja ajal, sarnaselt paljude teiste kunstnikega pidi ta taluma okupatsioonivõimude manipulatsioone.

Algselt sunnitud kujutama Nõukogude okupatsiooni ajal eestiaegseid poliitikuid ning iseseisvust mustades toonides, hiljem saksa võimude meeleheaks Nõukogude Liidu ja Stalini teemalisi karikatuure joonistades oli ta täielikult riigijuhtide haardes ning meelevallas. Peale Nõukogude võimu taastamist Eestis teise maailmasõja lõpupoole, kutsuti Agori Pagari tänavale ülekuulamisele, mille tulemusel ta hiljem sooritas enesetapu.

Vaata galeriist, milliseid karikatuure joonistas Gori kahekümnendatel kui veel sõnavabadus riigis eksisteeris!