Vahetult ametliku ülemineku eel, 30 tunni jooksul enne aastavahetust täitsid turvafirma G4S töötajad 804 üle Eesti asuvat sularahaautomaati eurodega. Ligi poolsada inimest ja 14 soomukit täitsid keskmiselt 27 automaati tunnis. 31. detsembril kell 19.30 olid kõik sularahaautomaadid uut raha täis ja jäid ootama südaööd, mil anti luba eurosid väljastama hakata.

Inimesed aga eriti euro tulekuks ettevalmistusi ei teinud. Vaata videot:

"Kui linnas hüüti „Tere, euro!”, siis maal öeldi pigem nukralt: „Hüvasti, Eesti kroon!” Krooni lahkumise pidusid toimus paljudes kultuurimajades üle Eesti. Võrumaal Krabi külakõrtsis olid Eesti krooni matused koos laululehtede ja matuserongkäiguga, rääkimata lahkuja pidulikust ärasaatmisest," kirjeldas eurole ülemineku ööd ajakirjanik Rein Sikk toona Eesti Päevalehes.

Kaks nädalat kehtisid Eestis paralleelselt nii euro kui ka kroon. See tähendas, et ka kauplustes sai kuni 14. jaanuarini maksta vana rahaga. Nagu selgub uusaastaööl Tallinnas tehtud videotest, tegid inimesed rohkem oste ikka kroonide kui eurodega. "Ikka kroonides, eurodes ei hakka eales maksma. Me oleme truud kroonidele," rääkisid kehakinnitust ostnud noored pidulised toona Delfile. Vaata videot:

Teiste jaoks oli küll kroonist kahju loobuda, aga esimeste eurode kätte saamine oli siiski uhke tunne. Mis siis, et rahasummad pangakontol olid korraga kordades väiksemad - ei tea, kas 20 eurot automaat kätte annabki? Vaata videot:

SEB panga andmeil võtsid uusaastaööl esimese 15 minutiga pangaautomaatidest raha ligi 400 inimest. Mingit tormi ega paanikat ei olnud. 3. jaanuaril 2011 hinnati, et kolmandik Eesti kroone oli veel inimeste käes.

"Paljud, kes euro saabumise ööl rahaautomaatide juurde astusid, leidsid eest politseiautod koos korravalvuritega, keda siis ülevoolavalt tervitati ja uue aasta saabumise puhul õnnitleti. Rääkimata sellest, et just politseinik oli tihti esimene, kelle ees vastsete eurodega uhkeldati," kirjutas Sikk.

Ja muidugi tähistas aastavahetust suurejooneline ilutulestikumöll:

30. juunini vahetati raha kõigis pangakontorites, seejärel aasta lõpuni piiratud hulgas kontorites. Pärast seda hakkas raha vahetama ainult Eesti Pank ja teeb seda igavesti.