7. mail startis Prantsuse Guajaanast kosmosesse Maa-lähedasele orbiidile ESA ehk Euroopa kosmoseagentuuri kanderakett Vega, millel oli turjal kuupsatelliit ESTCube-1. Pisut üle kilo kaaluv mõõtmetega 100 x 100 x 113,5 mm tehiskaaslane ehitati Eesti tudengisatelliidi programmi raames.

"Nonii, tudengid, sel hetkel, kui 1. faas eraldub, teeme ühe suure aplausi," ütleb kõigile saalisviibijatele ESTCube-1 eestvedaja Mart Noorma. "Et esimese etapi edu tähistada."

Videot Vega stardi jälgimisest vaata siit:

Siin video stardi animatsioonist:

Missioonil oli teaduslik siht: peenikestest traatidest koosneva elektrilise päikesepurje esimene katsetus kosmoses. Selle katsetamine aga ei õnnestunud. Üldiselt pidas satelliit kõigile katsumustele, mis kosmosesse lennutamisega kaasnevad, hästi vastu, ent satelliidi orbiidile viinud kanderaketi tekitatud vibratsioon rikkus soomlaste konstrueeritud päikesepurje juhtme väljakerimismehhanismi.

Vähem kui kaks aastat hiljem, 2015. aasta veebruaris saadeti kosmosekuup juba pensionile. Selleks ajaks oli ESTCube muu hulgas jõudnud Maale saata 820 ülesvõtet, mis on nanosatelliidi kohta korralik saavutus.

Ja edasi? Teisest Eesti satelliidist ESTCube-2-st on nüüd valmis eri alamsüsteemide prototüübid. Satelliidiga on kavas katsetada orbiidi kõrguse langetamist plasma pidurdamise kaudu, elektrilise päikesepurje tehnoloogiat ja uudset satelliidi alamsüsteemi lahendust.

ESTCube-3 eesmärk on juba üsna pidulik: see on suunatud Kuu orbiidile.