1944. aastaks olid saksa väeosad taandunud Lääne-Eesti saartele, et säilitada laevaliiklus Läti sadamatega ning varustada sealseid mehi. Septembri alguses jõudis 23. jalaväe diviis Saaremaale ja toodi kohale ka kogu Läti diviis ja lisaks veel suurtükipataljonid ning rügemendid. Valmistuti kaitsma Saaremaad kogu jõuga, kuna oli teada, et Punaarmee tuleb ja võimalused võiduks on üsna nigelad.

Septembri lõpupoole hõivas Punaarmee Vormsi ja 30. septembril alustasid sakslased Muhust evakueerimist. 3. oktoobri õhtuks jätsid sakslased Hiiumaa ning liikusid kogu varustusega Saaremaa suunas.

5. oktoobril kell 6:00 hommikul alustas Punaarmee 8. Eesti laskurkorpus hommikuses udus Väikese Väina dessanti. Sakslased suurt vastupanu ei osutanud, aga korraldasid ka üsna eduka vasturünnaku. Taanduti vaikselt Sõrve poole ning järgneva kuuga vahelduva eduga suudeti Punaarmeele vastu panna. 21. novembri hommikuks olid kogu Saksa väed taganenud Mäebe-Torgu-Türju liinile ja 24. novembril evakueerusid viimased sakslased Saaremaalt. Saksa arhiivimaterjalide andmetel kulutas Sõrve väegrupp kuue viimase päeva jooksul toimunud lahingutes 1639 tonni laskemoona.

Videos on kaadrid neist samadest päevadest, vahetult peale seda kui sakslased olid juba lahkunud. Lennukist filmitud kaadrid näitavad lahinguvälju, sinna maha jäetud saksa transpordi- ja sõjatehnikat ning Punaarmee sõdurid sealt kasutuskõlblikku kraami otsimas. Samuti ka saksa sõjavange, kaevikuid ja tankitõkkeid. Lindile on jäänud ka raskesti haavata saanud lahinguväljale jäänud saksa sõdur.

Vaata videost lahingujärgseid kaadreid!