Pärast rakenduse Google Playst või AppStore’ist telefonisse paigaldamist ja kasutaja tuvastamist on Eesti Energia klientidel ligipääs arvetele, lepingule, tarbimisinfole jpm. Seejuures ei ole vaja elektrikappi ega pistikupesadesse paigutada mitte ühtegi seadet või vidinat — tunnipõhise info näitamine on võimalik tänu kauglugemisele üle viidud arvestitele, mida kasutatakse praegu enamiku Eesti majapidamiste tarbitud energiakoguse mõõtmiseks.

Rakenduses on võimalik tunnise täpsusega vaadata tarbitud energia hulka. Näiteks, olles mõnel eelneval õhtul sauna teinud, on võimalik tagantjärele hinnata, kui palju kasvas majapidamise energiatarve elektrikerise töötamise ajal. Äpis kuvatavad elektrienergia börsihinnad aitavad kasutajal aga nõude- ja tavalise pesumasina ajastada töötama siis, kui energia hind on kõige soodsam.

Need on kõige ilmsemad võimalused vähendada aasta lõikes energiale tehtavaid kulutusi.

Mitte ainult nutifriikidele

Viisime rakenduse kasutajate hulgas läbi uuringu ja selgus, et Eesti Energia äpi kasutajate hulgas läheb kokkuhoiukohtade otsing palju kaugemale. Nii ütlevad kasutajad, et äpp on aidanud aru saada tegelikust hinnavõidust, mille põhjal on näiteks mõned majapidamised otsustanud kasutusele võtta energiasäästlikud LED-pirnid või vahetanud välja kodu- ja köögitehnika uuemate energiasäästlikumate seadmete vastu.

Mõnes mõttes võib Eesti Energia äppi pidada omamoodi nutikodu osaks, eelkõige mõttelaadi tõttu. Infoajastul tahame üha rohkem infot oma kodu toimimise kohta, eesmärgiga leida muu hulgas viise efektiivseks energiakasutuseks. See kontseptsioon võib täna olla huvitav eelkõige nn nutifriikidele. Teatava üllatusena leidsime aga, et Eesti Energia äpi kasutajateks ei ole sugugi mitte ainult noored tehnofriigid, vaid võrdselt palju on nii nooremaid kui ka vanemaid kasutajaid.

Jälgides nii elektrienergia kulu kui ka hindu hakkab rakenduse kasutaja justkui automaatselt otsima võimalusi tarbimise planeerimiseks — tekib omamoodi hasart. Mida suurem perekond ja elamine, seda käegakatsutavam on ka säästliku tarbimise mõttelaadi tulemus.

Eesti Energia arendatud rakendust saavad tasuta kasutada kõik Eesti Energia erakliendid. iPhone’i kasutajad saavad rakenduse laadida alla AppStore’ist, Androidi platvormil töötavate telefonide omanikud aga Google Playst.

Millist kasu saad Eesti Energia äpist?

  • Annab ülevaate Sinu elektritarbimise tarbimisajaloost ehk näed oma elektritarbimist tunni, päeva ja kuu kaupa.
  • Saadab teavituse, kui Sinu elektritarbimine erineb oluliselt tavapärasest.
  • Annab tõuke, ehk on mõttekas osta kaasaegsem kodu- või küttetehnika või vahetada halogeenpirnid LED-pirnide vastu.
  • Paneb mõtlema teiste võimalike kütteallikate kasutamisele või erinevate kombineerimist.
Jaga
Kommentaarid