See oli paljuski aeg, mil raha oli, kuid osta polnud midagi. Välismaine kaup oli paljude jaoks kättesaamatu luksus, valitses defitsiit ja õnnega olid koos need, kel kaubandusvõrgus tutvusi. 1980. aastate lõpu ja 1990. aastate alguse sovetliku süsteemi agoonia andis uut hoogu ettevõtlikule meelele, mis väljendus ka eraettevõtluse tekkes.
Eesti Ajaloomuuseum palub abi nii näituse kui muuseumikogu täiendamiseks peamiselt kahes valdkonnas: toona defitsiitsed argielus kasutatud esemed ning kõik see, mis on seotud eraettevõtlusega.

Oodatud on taasiseseisvumise ajast pärit defitsiitsete kaupade ja eraettevõtete toodangu näidised (sh ka ise valmistatud esemed). Kuidas õnnestus teil saada kleit või ülikond kooli lõpetamiseks? Kui kerge oli saada sügiseks mantlit, jopet? Kas mäletate, kui palju oli vaja vaeva näha uue kingapaari saamiseks? Kas teil on alles valuutapoest ostetud kraami või nn pulmapoest saadud kangast valmistatud kleit? Kas on veel alles nn Viru ärikatelt saadud kaupa? Oodatud on nii rõivaesemed, kodutehnika, plakatid, fotomaterjal ja muu taoline. Oluline on juurde lisada eseme lugu – info selle kohta, kust ese pärineb, kes seda kandis jmt.

Erilist huvi pakuvad toonaste eraettevõtete ja väikeste müügipunktide sildid, hinnakirjad, tootmisvahendid, toodangunäited (nt lumipesuteksad), kleebiste kavandid, foto ja muu materjal ning mälestused, kuidas toona äri tehti. Kuidas algas teie tee ettevõtjana? Kas teie firma esimene silt, hinnakiri on veel alles? Kuidas te esemeid tootsite, kas on alles esimesed toodangunäidised või tootmisvahendid? Kes kujundas valmistavate esemete, olgu need teksapüksid või kleepsud, kavandid?

Kogumisaktsiooni käigus kogutud materjal jõuab Eesti Ajaloomuuseumisse ning kõige põnevamaid esemeid saab näha juba aastal 2018 Maarjamäe lossis Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva näitusel „Minu vaba riik“.

NB! Kõikide annetajate vahel läheb loosi KOLM ajakirja „IMELINE AJALUGU“ 6-kuu tellimust ja KUUS tasuta perepääset Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoonesse.

KOGUMISKAMPAANIA KESTAB AUGUSTI LÕPUNI!

Esemete kohta ootame infot aadressil:
Krista Sarv (teadusdirektor)
krista.sarv@ajaloomuuseum.ee
Tel: 6968 695

Fotod, videod ja meenutused on oodatud ka aadressidele meenutus@delfi.ee ning huvitavamatest lugudest ja pildimaterjalist avaldatakse lood.