Esimene nutitelefon ilmus 2011. aastal, kolm aastat hiljem oli firma juba suuruselt kolmas telefonitootja maailas.

Siis järgnesid langus, mitmesugused probleemid ja rahahäda, 2016. a lõpus oli Xiaomi suuruselt kaheksas telefonitootja. Tänavusuvistel andmetel on nüüdseks tagasi kätte võideldud viies koht.

Hiljutised uudised ennustavad Xiaomile aga vähemalt lähitulevikus soodsat käekäiku.

Turu-uuringutega tegelev Strategy Analytics teatas augusti alguses, et kui 2016. augusti alguses oli juhtiv kantava elektroonika tootja Fitbit (29% turuosa), millele järgnesid Xiaomi (15%) ja Apple (9%), siis tänavu samal ajal on troonil just Xiaomi (17%). Fitbit on 16% turuosaga siiski tihedalt sabas.

Lisaks on Xiaomil lootust tugevdada oma positsiooni telefonitootjana, sest Google valis just nemad Android One'i esimest lipulaev-telefoni tootma.

Seadme nimi on Mi A1, see ilmus äsja Indias ja maksab meie rahas umbes 195 eurot. See on oluliselt kallim kui senised Android One'i seadmed, mis maksavad pigem viis korda vähem, aga ka oluliselt rohkem jõudlust pakkuv.

Sellel on 5,5-tolline täiskõrglahutusega ekraan, Snapdragon 625 kiip, 4 GB töömälu, 64 GB andmeruumi, 12 MP topelt-põhikaamera (objektiivid on telefoto ja lainurk), 5 MP selfi-kaamera, opsüsteem Android 7, mille saab hiljemalt tänavuse aasta lõpuks 8-le värskendada. Välimus on ka korralik, metallkorpus ja kõigest 7,5 mm paksune piht.

See ei jää ka India eksklusiiviks, vaid saabub müügile tootja lubaduse kohaselt 40 riigis, mh Venemaal, Ukrainas ja Poolas.

Android One oli algupäraselt mõeldud Androidi odavvariandiks, mille abil arenevate turgude tehnoloogiafänne püüda. Aga ju siis tuleb One'i elujõu tagamiseks ka mõned kallimad aparaadid toota. Odavtelefonidele valmistub Google aga nüüd hoopis Android GO-d väljastama (spetsiaalselt nuditud 8 "Oreo").

Xiaomil on Android One'i tipptelefoni tootmisest ilmselt ainult võita, sest ükski teine One'iga seade selle vastu ei saa ja see on huvitav vaheldus ka tava-Androididele. Nii et Xiaomi jaoks on tulevik hele, kui mitte suisa roosiline.