Ei ole! Free and Open Source Software Foundation'i (Vaba ja avatud lähtekoodiga tarkvara sihtasutus; FOSS) tarkvarakonsultant Alan Lord annab teada, et Ühendkuningriigi Amazoni veebikauplus tagastas talle küsimise peale mõne päevaga ostetud Asuse minirüperaali Windows XP litsentsi eest makstud tasu.

Esimese asjana, kui Windows operatsioonisüsteem käima tõmmatakse, tuleb nõustuda Lõppkasutaja litsentsitingimustega (EULA). Tavaliselt vajutatakse selle koha peal ilma neisse süvenemata "nõustun" nuppu ja nii see jääb. Kui neid aga lugema hakata, siis leidub seal punkt, mis ümber seletatult kõlaks, et "kui te ei nõustu käesoleva lepingu tingimustega, ei tohi te seda tarkvara kasutada ja peate pöörduma Tootja poole kasutamata toote tagastamiseks ja teil on õigus saada selle eest hüvitist vastavalt Tootja tingimustele".

Samades tingimustes on öeldud sedagi, et kord "jah" öelnuna enam ümber mõelda ei saa, ehk juhul kui keegi ennem Windows operatsioonisüsteemi näinud ei ole, siis on tegemist tõelise kotis põrsa ostmisega. Tavajuhul kehtib kaubanduses teatavasti 14-päevane toote tagastmisõigus.
Kui nende tingimustega nõus ei olda, siis palutakse arvuti välja lülitada.

Seega saatis Lord Amazonile e-kirja, milles palus selgitada, kuidas ta enda jaoks mõttetu Windowsi eest raha tagasi saaks. Peale mõne kirja vahetamist sai ta telefonitoru otsa Amazoni klienditeenindaja, kes küsija imestuseks paistis täpselt aru saavat, millest jutt käis ja lubas litsentsi eest makstud raha tagastada.

Minut hiljem potsatas postkasti kiri, milles lubati 2 kuni 3 tööpäeva jooksul tagastada 40 naelsterlingiline litsentsitasu krediidi näol järgmise ostu tarbeks.

Erinevates riikides on olnud ka mitmeid kohtuprotsesse, mille tulemusena on tootjad olnud sunnitud tagastama Windows'i litsentsi eest makstud raha.

Täpsemalt saab tausta kohta teada Slashdot'i nupust ja Alain Lordi enda kirjatükist.

TÄIENDATUD: Jutt käib välismaiste suurettevõtete toodetd rüperaalide kohta. Eesti tootjate arvuteid saab osta nii ilma operatsioonisüsteemita kui Linuxiga.