Selge on, et inimene saab energiat säästa, olgu selleks soojusenergia sääst akende tihendamise ja soojusvaheti kasutamisega ventilatsioonisüsteemis või elektrienergia sääst üleliigsete tulede kustutamise ja ööseks ooterežiimil tarbijate seinast välja tõmbamisega, kirjutab Inseneeria.

Tarbimisharjumused ja nende muutmine

Tarbimisharjumused on, nagu kõik harjumused, inimeses kujunenud aja jooksul ja nende muutmine ei käi lihtsalt. Nii mõnegi inimese elektritarbimise harjumused kujunesid välja nõukogude perioodil, mil ressursside ammendumisest ja säästlikust tarbimisest eriti ei räägitud.
Tarbimiskäitumise ümberkohandamiseks peab inimesel olema kõigepealt konkreetne põhjus, olgu selleks keskkonnahoid või kulude minimeerimine. Seega, energeetikute ja keskkonnahoidjate esimene samm võiks olla selge kommunikatsioon elektrisäästu võimaluste kohta kodudes, propageerimata elukvaliteedi langust.

Lähtudes sellest, et elektrit raiskab inimene, mitte masin, on võimalik soovitada teatud uutmoodi käitumist, mida järgides säästetakse kulusid elektrienergiale. Kasuks tulevad kõikvõimalikud kampaaniad ja teavitustegevused, ilmekad demonstratsioonid ja abimaterjalid. Kui inimene näeb uues harjumuses selget kasu oma perekonnale, on esimene, olulisim samm tehtud.

Kuna elektronide liikumist ja päeva jooksul majapidamise elektrisüsteemist läbi jooksnud kuloneid näha ei saa, võib elektrivõimsuse ja -energia olemus aja jooksul meelest minna. Inimesele tuleb lihtsalt ja arusaadavalt näidata elektrienergia põhitõdesid. Mõistlik oleks saada ettekujutus sellest, kui võimas on ja kui palju üks või teine elektriseade energiat kulutab.

Näiteks korralik 2000 W veekeedukann tarbib küll palju võimsust korraga, kuid garaažis või koridoris pidevalt põlev 40 W pirn tarbib energiat tunduvalt rohkem, tuues seega kaasa mõttetuid kulusid. Oleks hea, kui majapidamise elektritarbimist mõõdaks kogu aeg üks seade, mis pidevalt näitaks elektritarbimise võimsuse taset vattides ning kulu elektrile kroonides. On hea näha, kui palju langeb igakuine elektrikulu garaažis tule kustutamisel või hõõgpirnide vahetamisel säästupirnide vastu.

Kontoris oleks püsikulude vähendamiseks mõttekas kaardistada näiteks arvutipargi ja kontoriseadmete nn fantoomtarbimine, mis hoiab salaja iga-aastased elektriarved suuremad, kui need olla võiks. Üheks selliseks elektrienergia monitoorimise seadmeks on Wattson koos oma tarkvarast paarimehe Holmes’iga, mis üheskoos mõõdavad, salvestavad ja näitavad nelja nädala elektritarbimist visuaalselt graafikutena. Seade on ainulaadne ja nüüd ka Eestis saadaval.

Wattson – säästliku elektritarbimise abimees

Seadet saab kasutada majapidamistes ja kontorites, kus voolutugevus ühe faasi kohta ei ületa 50 amprit. Seadme kasutaja näeb reaalajas infot oma elektritarbimise kohta nii vattides kui ka kroonides, viimast kuvab seade aastase elektrikuluna. Nägusa disainiga seadmel on hästi loetav ekraan, millel majapidamise elektritarbimise infot uuendatakse iga kolme sekundi järel.

Seega on võimalik näha tarbimise või rahakulu tõusu või langust kohe, kui elektriseade on sisse või välja lülitatud. Wattsoni abil on võimalik tuvastada kogemata sisseununenud radiaatorit garaažis, triikrauda elutoas, elektripliiti köögis, elektriseadmete fantoomtarbimist, samuti elektri vargusi.

Kui kodus on diiselgeneraator, väike tuulegeneraator või päikesepaneel, näitab seade ka toodetud võimsust. Seadme jälgimine võimaldab mõista erinevate elektriseadmete võimsust ja õppida vältima raiskavat käitumist. Iga kasutaja on hästi kursis oma majapidamise elektritarbimise hingeeluga.

Kui Wattson muutub punaseks, lillaks või siniseks...

Lisaks numbritele näitab Wattson elektritarbimise taset värvitoonides. Seadme tagaküljel kumavad valgusdioodid: punaselt, kui tarbimise tase on kõrge; lillalt, kui tarbimise tase on keskmine; siniselt, kui tarbimise tase on madal.

Wattson on piisavalt arukas, et õppida ära iga majapidamise ja kontori keskmine elektritarbimise tase ning selle põhjal näidata majapidamise kõrget ja madalat tarbimistaset.

Värvitoonides tarbimise näitamine on eriti hea laste kasvatamisel. Punase tule alarmeeriva tähenduse õpib laps ära juba varakult, seega on lihtne talle selgeks teha: kui Wattson kumab punaselt, on majapidamise tarbimine tavalisest kõrgem. Seejärel võib paluda lapsel kustutada tuled, mis asjatult põlevad.

Tulemusena näeb laps, kuidas Wattsoni kuma muutub punasest lillaks või siniseks. Nii saabki juba varakult lapsele säästvat elektrienergia tarbimist harjutada.

Mõistagi pole värvitoonide esitamine mugav ainult lapsele, see on mugav ja ilmekas kogu perekonnale. Samuti sobivad värvitoonid kumama kontoriruumidesse, kus on sageli palju võimalusi elektrienergia püsikulu vähendamiseks. Wattson aitab kasutajal muuta oma elektritarbimise harjumusi säästlikumaks.

Wattsoni koostööpartner on Holmes

Lisaks sellele, et Wattson näitab elektritarbimise taset reaalajas ning aastast elektriarvet kroonides, salvestatakse seadme mällu majapidamise nelja nädala elektritarbimise ajalugu.

Wattsoni saab USB-kaabli abil ühendada personaalarvutiga ning tarkvara Holmes abiga vaadata salvestatud andmeid tarbimisgraafikutena.
Tarkvaraga Holmes saab tarbimisajalugu vaadata nelja erineva graafikuna: võimsusena, energiana, rahaliselt kroonides ning CO2 hulgana kilogrammides. Lisaks saab tarbimist vaadata tundide, päevade, nädalate või kuude lõikes.

Need tarbimisgraafikud saab laadida ka tootja kodulehele ning vaadata neid kõikjal, kus on internetiühendus.

Seadet Wattson saab tarkvara Holmes abil häälestada vastavalt majapidamise või kontori öö- ja päevatariifidele ning ampritasudele. Lisainfo www.wattsonholmes.eu.

Kuidas Wattson energia tarbimist jälgib?

Wattsonile saadetakse sinu elektrienergia tarbimisinfo traadita andmeside elektrikilpi paigaldatud saatja kaudu. Andur või andurid paigaldatakse tavaliselt peakaitsmete juurde ümber ühe/kolme faasijuhtme, kusjuures ühtegi elektriühendust teha pole vaja. See teeb anduri paigaldamise kiireks ja mugavaks.

Kuna seade on juhtmevaba, saab elegantse disainiga seadet paigaldada kõikjale oma kodus ja kontoris.

Wattson pole täppismõõteriist, kuna mõõdab juhtme ümber magnetvälja tugevust ning nimipinget; sageduse ja elektritariifide põhjal arvutab kõik vajalikud suurused.

Et võrgusagedus pole konstantne, mõjutab sageduse kõikumine ka indutseeritud elektromotoorjõudu anduri voolutrafos, mis võib tekitada näidu mõningast kõikumist.

Sellegipoolest on seade usaldusväärne – 40 W hõõglambi sisselülitamisel kasvab näit tõepoolest 40 W võrra.

Wattsoni esmakordsel kasutamisel tuleb õige elektrikulu näidu saamiseks sisestada Holmes’i abiga oma päevane ja öine elektrienergia tariif ning ampritasud, kuna enamasti koosneb elektrienergia hind mitmest komponendist.

Elektriarvelt võib üldjuhul välja lugeda kaks erinevat päeva- ja öötariifi: üks nendest on elektritootja ja teine võrgu­ettevõtte tariif elektri edastamise eest.

Wattsoni ja Holmes’i loodud kasu sinu maja­pidamises ja kontoris. Me oleme abiks säästlike tarbimisharjumuste kujundamisel, millega kaasneb kokkuhoid. Me näitame sulle reaalajas sinu majapidamise või kontori elektritarbimist vattides ja kroonides. Wattson näitab sulle elektritarbimist lisaks numbritele ka erinevates värvitoonides. Värvitoonides esitlus on arusaadav ka lapsele ja mugav kõigile. Wattson on keskkonnasõbralik. Oskame näidata sinu päikesepaneelide ning diisli- ja tuulegeneraatorite elektritootmist. Mind on väga kerge installeerida ja paigaldada. Juhtmevaba töö võimaldab seadet paigutada igale poole oma kodus või kontoris. Lahe kaasaegne disain sobib kokku sinu majapidamise sisustusega.