Artiklit täiendati 15.06.2015 Tele2 selgituste järel, kuidas ettevõte arvestab seadmekindlustuse jääkväärtust.

Üldjoontes on see ainult hea uudis: nutitelefon või tahvel on ikkagi peen elektroonika ja kuna ühtlasi ka kaasaskantav, siis kipub see purunema, kaduma või varguse ohvriks langema.

Teeme ülevaatliku võrdluse kahe operaatori teenuse vahel. Kuigi mõlema operaatori partneriks on If kindlustus, on Tele2 ja Elisa siiski teinud veidi erinevad pakkumised.  Pane aga tähele, et see pole ostusoovitus – enne mõne teenuse tellimist loe ise kõik tingimused läbi.

Kindlustada ei saa iga suvalist nutiseadet, vaid ainult sellist, mille ostad uuena just selle operaatori juurest. Seepärast võtame järgnevalt näiteks kaks eri hinnaklassi telefoni:

  • Samsung Galaxy A3, mis nii Tele2 kui ka Elisa kliendile maksab €279
  • Apple iPhone 6, mis mõlema operaatori kliendile maksab €699

Kindlustust saab kõige paremini võrrelda kolme näitaja järgi: kuutasu, omavastutus ja jääkväärtus.

Kuutasu

See, kui palju kindlustamine iga kuu maksab, sõltub seadme hinnast. Tasub tähele panna, et Elisas saab kindlustada juba 50 eurot maksvaid seadmeid, Tele2-s vähemalt 75 eurot maksvaid.

Omavastutus

Mõlema operaatori kindlustuse puhul kehtib ka omavastutus, mis sõltub samuti seadme ostuhinnast. Omavastutuse peab maksma näiteks siis, kui telefon läheb parandamisse, ülejäänud osa remondikulust katab siis kindlustus.

Kui seade on varastatud, siis arvutatakse nii Elisa ja Tele2 puhul summa, mille sa asenduseks saad. Selle puhul võetakse telefoni või tahvli ostuhinnast samuti omavastutus maha, lisaks veel amortisatsioon.

Amortisatsioon

See näitab nii-öelda kulumist ehk kui palju on aastavanune telefon odavam kui uus telefon. Mõlemad operaatorid arvestavad amortisatsiooni erinevalt.

Selle põhjal näeme, et Galaxy A3-e kindlustamine maksab Tele2-s kolm eurot ja Elisas €3,50. Omavastutus on mõlema operaatori juures €35.

iPhone 6 kindlustamine maksab Tele2-s seitse eurot, Elisas aga €8,30. Omavastutus on mõlema operaatori juures €75.

Kõige suuremad erinevused puudutavad jääkväärtust. Kui Elisa arvestab protsendi kaupa telefoni väärtuse kahanemist, siis kahjujuhtumi hetkel võetakse protsent maha seadme algupärasest hinnast. Tele2 puhul arvestatakse sama toote hinda uuena kahjujuhtumi hetkel. Kõige paremini saab erinevus selgeks, kui mõelda kahe võimaliku kahjujuhtumi peale. 

Näide 1: Samsung on 7 kuud vana ja kukub vette

Näiteks olete pool aastat oma uut Samsungi telefoni nautinud, maksnud peale tavalise mobiiliarve ka ilusti kindlustust, kui äkki juhtub õnnetus ja telefon kukub rannas vette. Parandada seda ei saa, telefon tuleb asendada.

Elisa puhul oleks see telefon väärt 80% ostuhinnast ehk ligi €223. Peale omavastutuse lahutamist saaksite €188 eest uue telefoni valida.

Tele2 arvestab Galaxy A3 puhul, et see on väärt 90% selle hetke ostuhinnast. Kuigi algupäraselt maksis see €279, siis seitse kuud hiljem võib sama telefon maksta uuena näiteks €200. Ja just sellest summast arvestab firma 90% jääkväärtuseks ehk alles jääks €190. Kui maha arvestada ka omavastutus (see võetakse algupärasest ostuhinnast) €35, jääks alles €155 uue telefoni ostmiseks.

Näide 2: iPhone on 19 kuud vana ja varastatakse ära

Teine näide võiks olla see, kui ostsite kallima telefoni ja olete selle eest kohusetundlikult kindlustusmakseid tasunud. Poolteist aastat pärast kasutamist pistab aga pätt käe taskusse ja näppab telefoni ära. Teete politseisse avalduse ning juhtum läheb kirja vargusena.

Elisa kindlustuse puhul on iPhone selleks ajaks väärt üksnes 40% alghinnast ehk €280. Lahutades veel omavastutuse, saate €205 uue telefoni ostmiseks.

Tele2 puhul on jällegi raskem summat arvestada, kuna jääkväärtus ei võeta mitte algupärasest hinnast €699, vaid sellest, paljuga sama telefoni 19 kuud hilijem osta saab. Kui see on näiteks €599 (antud näites oleva iPhone'i hinnad kahanevad aeglasemalt kui teistel brändidel), siis arvestatakse sellest hinnast jääkväärtus 70% ehk ligi 419 euroni. Pärast omavastutuse mahaarvestamist saate uue telefoni ostuks €344.

Lisad

Kuigi hinnavõrdluses paistab Tele2 pakkumine olema heldem, on nende puhul jääkväärtuse hindamine keerulisem. Elisa on kindlustusse pannud ka veidi boonuskaupa pahavara vastu. Nimelt saab Elisast kindlustuse ostja kaasa kuueks tasuta F-Secure viirusetõrje. See töötab kuni kolmes Android tarkvaraga nutitelefonis või tahvelarvutis.

Enne kui enda jaoks parim pakkumine valida, tasub läbi lugeda nii Elisa kui ka Tele2 kindlustuse tingimused.

Artiklit täiendati 15.06.2015 Tele2 selgituste järel, kuidas ettevõte arvestab seadmekindlustuse jääkväärtust.