Samsung Eesti juht Toomas Tiits soovitab kuvari valimisel silmas pidada vähemalt viit tehnilist näitajat: ekraani suurus, resolutsioon, paneelitehnoloogia, sobilikkus silmadele ja reguleerimisvõimalused.

Esimesena on vaja läbi mõelda kuvari soetamise eesmärk. Millise tegevuse – töö või meelelahutuse – jaoks seda tarvis oleks?

Monitori suurus

Monitoride ekraanisuurused on tavaliselt vahemikus 15-46 tolli. Suurema puhul (alates 20 tollist) on töötegemine hõlpsam, kuna korraga saab töötada mitme rakendusega.

Keskmine töökohtadel kasutatavate monitoride suurus on vahemikus 22-23 tolli. Suuremate kui 25-tolliste puhul võib olla raskusi tervikpildi hoomamise ja detailide märkamisega, mistõttu selliseid eelistatakse peaasjalikult mängimiseks ja filmide vaatamiseks.

Kui mõtled monitorile, mille tollimõõt on suurem kui 23, võiksid juba otsida seadet, mille resolutsioon oleks suurem.

Ekraaniresolutsioon

Ekraani resolutsioon tähendab ekraanipildi pikslite arvu ning reeglina mida suurem on arv, seda väiksemaid detaile ja teravamat ja kvaliteetsemat pilti monitor kuvab.

Seega tuleks kõrva taha panna tarkus - mida suurem ekraan, seda suurem peaks ka olema resolutsioon. Tänapäeva tehnoloogia arengute juures on töötamiseks vajaminev ekraan soovitatavalt vähemalt Full HD (1920 x 1080).

Hetkel kõige parema resolutsiooniga monitorid on juba Ultra HD ehk 4K UHD (3840 x 2160), millel on neli korda rohkem piksleid kui Full HD puhul.

Seda soovitatakse eelkõige mänguritele ja neile, kes töötavad kõrge kvaliteediga video- või pildimaterjali kallal (disainerid, monteerijad, fotograafid).

Paneelitehnoloogiad

Monitoride puhul on kasulik teada ka paneelitehnoloogiat, mis võib olla IPS, TN, VA või PLS.

Arvutimänguritel, kellele on oluline reageerimisaeg ja kaadrisagedus, tasub kaaluda TN-paneeliga monitori. Disaineritel või fotograafidel, kelle jaoks on oluline ekraanil kuvatavate värvide vastavus tegelikkusega, võiksid valida kas IPS- või PLS-monitori.

VA ja PLS on oma hea vaatenurga poolest sobilikud ka kontoritööks.

Nõgus ekraan

Arvestades silma kujuga, sobitub nõgus ekraan silmadele oluliselt kui lame. Selle kasuks räägib eelkõige uudne tehnoloogia, mis arvestab kasutajate silma kujuga - väsitab vähem silmi ja võimaldab mugavamat töötamist.

Reguleerimisvõimalused

Viimasena esmapilgul teisejärguline, ent tegelikult üks väga oluline kriteerium, on monitori reguleerimisvõimalused.

On vajalik, et monitori kaldenurka ja kõrgust saaks muuta ja kohandada vastavalt silmade kõrgusele. Ühtlasi võiks olla ka võimalus horisontaalvaadet vertikaalvaateks muuta.

Kuna ekraanide valimisel tuleb arvestada mitmeid erinevaid tegureid sõltuvalt kasutaja personaalsest soovist, siis võib vastavalt iga kasutaja vajadustele soovituste rida olla oluliselt pikem.

Esimese valiku tegemisel peaks aga ülaltoodud soovitustest piisama, kuid kui tegemist on detailsemate kriteeriumitega ja erisoovidega, tasub selles vallas kindlasti tootjatelt ja spetsialistidelt lisa uurida.