Video on üles võetud Jaapanis Tokyos asuvas Kinshichō jaamas ja selle postitas kõigepealt Twitterisse kasutaja @kinoshi42155049.

Nagu näeme, uurib lind kõigepealt põhjalikult piletimüügiautomaati, hüppab seejärel järgmise masina juures oleva naise juurde ja naksab tolle krediitkaardi endale noka vahele, niipea kui see masinast välja vupsab.

Pärast seda läheb lind, kaart nokas, selle automaadi juurde tagasi, mida ta enne uuris, ent paistab siis justkui segaduses olevat ega oska enam midagi peale hakata. Piletiostuni lind paraku ei jõua.

ScienceAlert märgib, et ei saa välistada, et kaart paelus linnu tähelepanu läikiva hologrammi pärast, kuid teisalt on teada, et vareslased mõistavad kaubavahetuse kontseptsiooni hästi. Nad on võimelised looma seoseid põhjuse ja tagajärje vahel ning katsed on näidanud, et linnud suudavad ette mõelda ning säilitada esemeid, mida võiks hiljem tehingutes kõrge kvaliteediga toidu vastu kasutada.

USA leidur Josh Klein näiteks leiutas metsikutele varestele omamoodi maapähkliautomaadi, mis annab linnule pähkli siis, kui too vastavasse pilusse mündi pistab. Automaadi mõte on treenida linde kaotatud münte otsima ning see töötavat väga edukalt.

On tõendeid ka selle kohta, et vabas looduses elavad varesed on võimelised enda jaoks foore ära kasutama, pillates vahetult enne rohelise tule süttimist sõiduteele pähkleid, et autod neist üle sõites koored purustaks. Samuti oskavad linnud pulgakestest tööriistu valmistada, et niisuguseid toidupalakesi kätte saada, milleni nad nokaga ei küündi. Vähe sellest, paremad tööriistad hoitakse alles.

Jaapani video puhul pole muidugi mingit tõendit, et linnul oli aimu sellest, mis on pangakaart ja kuidas see töötab või mida piletiautomaat endast kujutab. Ent arvestades vareslaste intelligentsitaset, võib olla üpris tõenäoline, et lind ei käitunud juhuslikult, vaid üritas kogu süsteemist kuidagiviisi aru saada.