Et elevust omalt poolt veelgi toita, ei ütle nad tavaliselt ette, mida näitama või tutvustama hakkavad.

Populaarseimad kuulukad olid, et näha saab uut väikest iPhone'i (väike tähendab antud juhul 4-tollist ekraani) ning uuendatud iPad Pro'd, mis on samuti algupärasest mudelist veidi pisem ja kompaktsem – või teistel andmetel lihtsalt suurema jõudlusega.

Apple'i tegevdirektor Tim Cook alustas seekordset meediaüritust ühtaegu rõõmsalt ja tõsiselt. Apple saab 1. aprillil 40-aastaseks ja maailmas on kasutusel juba miljard nende nutiseadet – see on rõõmus pool.

Kurvastab, aga USA valitsuse soov kasutajaandmete üle rohkem kontrolli haarata, teema, mis on viimasel ajal pidevalt uudistes.

Cook märgib kohe rõõmustava noodina juurde, kui hästi läheb Apple'i paari aasta tagune plaan üdini roheliseks firmaks hakata.

Selgub, et väga hästi. Andmekeskused töötavad rohelisel energial; 99% pakendites leiduvast paberist on taaskasutatav või keskkonnasõbralikult peetavatest metsadest pärit; enamik Apple'i hooneid ja vabrikuid kasutavad rohelist energiat.

Apple'it huvitab ka tervishoid. Siin on aukohal muidugi nende Research Kit, mis aitab meditsiinivaldkonnaga seotud äppe ja teenuseid luua. Nt hiljutine Parkinsoni tõve uuring kujunes suurimaks ajaloos just tänu ResearchKiti kasutamisele, ja muidugi Apple'i seadmete laiale levikule.

Seadmete juurde

Okei, ürituse algusest on 25 minutit möödas ja lõpuks on aeg seadmetest rääkida. Selgub, et Apple Watch on kõige etemini müüv nutikell maailmas. Ja tervelt iga kolmas kasutaja armastab rihmu ja randmepaelu vahetada, millega seda randmel hoida!

Seetõttu antakse välja uusi rihmu, millest torkab silma mitmevärviline nn kootud nailonist variant. Ja opaa – Watchi hinnad algavad nüüd USA-s 299 dollarist, mis tähendab allahindlust. Eks näe, millal ka Eestis siis hind vaikselt sulama hakkab.

Apple TV juurde. Digiboksi kaudu saab valitud riikides (mitte Eestis) nüüd HBO videoteenust nautida. Lisaks on selle seadme jaoks juba enam kui 5000 äppi. Ja värskelt ka digiabiline Siri. Ja Live Photos. Aga see pole eestimaalasele kõik nii tähtis, sest...

Foto: AP

Järgmine iPhone

ongi 4-tollise ekraaniga nagu kõmutatud. Inimestele on see ekraanisuurus endiselt südamelähedane, ka mullu müüs Apple sellisega tervelt 30 miljonit telefoni.

Mudel saab nimeks iPhone SE (häälda nagu essay), see näeb välja peaaegu-täpselt nagu iPhone 5, mis on samuti 4-tollise ekraaniga.

Aga see on jõudluselt võrreldav hetke tippmudeliga 6s (või siis kuni 50% jõulisem mudelist 5s). Seadmes pesitsevad 64-bitine A9 protsessor ja M9 liikumistundlik-kaasprotsessor. Ja mis eriti magus: aku olla tunduvalt vastupidavam.

Kaamera kohta: 12 MP põhikaamera, Live Photosi võimalus. 4K video, Full HD video 60 kaadrit sekundis, aegluubis video 240 k/s. Kuni 63 MP suurused panoraamfotod. Kiiremad wifi ja LTE, samuti VoLTE tugi ja wifi kõnede võimalus. Bluetooth 4.2, opsüsteem iOS 9.3.

Kokkuvõttes on see tootja hinnangul kõige kiirem 4-tolline nutitelefon, mis eales toodetud. USA-s hinnad 16 GB variandi eest 399 dollarit, 64 GB eest 499 dollarit.

Eeltellitav alates 24. märtsist, ilmub 31. märtsil, mai lõpuks saadaval sajas eri riigis.

Natuke iOS-i kohta

Opsüsteem iOS 9.x jookseb nüüd 80% Apple’i aktiivsetest seadmetest. iOS 9.3 aitab kasutajal väidetavalt une kvaliteeti parandada, sest öörežiim eemaldab ekraanilt siniseid toone, mis ei lase uinuda. Ja märkmeid saab soovi korral parooliga kaitsma hakata.

CarPlay ehk Apple'i info- ja lustisüsteem autodele saab uuendatud etemad äpid nagu Music ja Maps. See on tähtis, sest kõik tähtsad tootjad lubavad süsteemi toetada ja oma sõidukites pakkuda.

iOS 9.3 opsüsteemi-uuendus saabub muide kasutajatele alates tänasest.

Foto: AFP

Uuem nunnum iPad Pro

Ja oligi õigus neil, kes uskusid, et saabub uuendatud kompaktsem iPad Pro tahvelarvuti.

Sellel on 9,7-tolline ekraan (algupärasel on 12,9-tolline), kaalub ühe naela ehk 454 grammi (algupärane kaalub 713 või 723, vastavalt mobiilside olemasolule või puudumisele).

Huvitaval kombel on sellegi nimi täpselt ainult iPad Pro, mis muudab võimatuks seda esimesest mudelist eristada. Ju siis Apple tahabki uue juurde jääda, sest 9,7" olla kõige popim ekraanisuurus, firma on müünud selle suurusega tahvleid juba 200 miljonit eksemplari.

Tim Cook paistab viitavat, et uus iPad Pro võiks küll nüüd teie koduse Windowsi arvuti välja vahetada. Maailmas on juba 600 miljonit PC-arvutit, mis on enam kui viie aasta vanused. Seda küll ei saa lubada, eks ole! Pealegi on iPadile juba enam kui miljon eri äppi allalaaditavad.

iPad Pro 2016 pakub uudset Oxide TFT ekraani, mis peegeldavat 40% vähem kui iPad Air 2 ekraan, ja olla samas 25% võrra eredam kui Air 2 oma. Ja muidugi rohkem värve ja paremad värvid jne.

Lisaks on ekraanil uudne trikk: see kohendab kuvatavaid värve vastavalt ümbritsevale valgusele "soojemaks" või "külmemaks". True Tone Display! 3D Touch puudub, aga juhuslikke nügimisi peopesa poolt eirab.

Tundub, et iPad Pro näeb suuresti välja nagu iPad Air 2. Aga see pole ise üllatus ega ka paha asi.

See on ka esimene Apple'i nutiseade, mis pakub 256 GB failiruumi.

Põhikaamera on sama, mis iPhone SE ja 6s/6s Plusi oma. See tähendab 4K video võimalust, 63 MP panoraamfotot, Live Photosit.

Hinnad USA-s: 32 GB ruumi 599 dollarit, 128 GB ruumi 749 dollarit ja 256 GB ruumi 899 dollarit.