Seaduseelnõu, mida toetavad kõigi nelja riigiduumas esindatud partei fraktsioonid, on laialdaselt kritiseerinud inimõigusteaktivistid ja internetiteenuste pakkujad. Seda peetakse katseks kehtestada venekeelses internetis tsensuur, teatab RIA Novosti.

„Kujutage endale ette maailma ilma vabade teadmisteta,“ öeldakse Wikipedia avalduses venekeelse väljaande esilehel. „Riigiduumas toimub teine kuulamine paranduste tegemise kohta informatsiooniseadusse, mis võib viia kogu interneti kohtuvälise tsensuuri loomiseni Venemaal, sealhulgas ka ligipääsu sulgemiseni venekeelsele Wikipediale. Wikipedia kogukond protesteerib täna tsensuuri kehtestamise vastu, mis on ohtlik vabadele teadmistele, mis on avatud kogu inimkonnale. Me palume teilt toetust vastutegevuseks sellele seaduseelnõule.“

Venekeelne Wikipedia peaks olema suletud 24 tundi.

Vastuoluline seaduseelnõu läbis esimese lugemise riigiduumas 6. juulil ning teisele lugemisele tuleb see teisipäeval.

Musta nimekirja loomise idee pärineb Venemaa internetijulgeoleku liidult, mis väitis, et paljastas 130 väidetavast pedofiilist koosnenud rahvusvahelise võrgustiku, mis jagas interneti kaudu oma materjale.

Eelnõu järgi haldaks keelatud veebilehtede ühendatud nimekirja valitsuse poolt loodav föderaalagentuur, millel oleks nagu kohtutel praegu õigus nimekirja täiendada. Eelnõu pooldajate väitel aitab nimekiri võidelda pornograafia ja ekstremismi propaganda vastu.