Üha rohkem tootjaid varustavad oma värvilaserprinterid tehnoloogiaga, mis jätab igale trükitud leheküljele inimsilmale nähtamatult kollastest punktidest printeri seerianumbri, mõnel puhul isegi aja, millal trükkimine on toime pandud. Nimetatud numbri järgi saab kiiresti selgeks teha, kes on printeri omanik, kirjutab USA Today.

Tehnoloogia on olnud tootmisküps juba aastaid, kuid laserprinterite langevad hinnad ja nimetatud omadusega mudelite kasvav hulk on teema esile tõstnud.

Kollastest punktidest moodustuv seerianumber on nähtav sinises LED valguses ja seda kasutab näiteks USA salateenistus värviprinteriga trükitud valetšekkide kindlakstegemiseks.

Inimeste privaatsuse eest seisjad kardavad, et vähetuntud tehnoloogia võib ohustada poliitilisi dissidente ja igaühte, kes trükib võimude arust sobimatuid materjale.

Electronic Frontier Foundation’i poolt läbiviidud test tõi välja nimetaud tehnoloogiat kasutavad 111 värvilaserprinteri mudelit, mille tootjateks on teiste seas nii Xerox, Canon, Hewlett-Packard, Epson ja Brother.

Värvilaserprinterite müük kasvab igal aastal alates 2004 aastast kümne- kuni paarikümneprotsendiste hüpetega.