“Esimest korda suutsime kaamera ehitada kumerale pinnale, mis võimaldab luua silmale sarnaseid seadmeid,” ütles Illinoisi Northwesterni ülikooli teadlane Yonggang Huang, kelle ajakirjas Nature ilmunud artiklit vahendab
.

Huang töötas välja suhteliselt lihtsa lahenduse siiani lahendamatuks jäänud probleemile kanda mikroelektroonilised seadmed ilma neid lõhkumata kumerale pinnale. “Kui neid materjale niisama painutada, purunevad nad imelihtsasti,” ütles Huang.

Huang ja tema kolleegid valmistasid võrgusarnase materjali, mis koosneb väikestest fotodetektorite ja elektrooniliste seadmetega kaetud ruudukestest, mis on omavahel ühendatud imepeenikeste traatidega. Traadid võimaldavad materjali painutada ja kumerale pinnale paigaldada, kirjutas Reuters.

“Sellise lähenemisega saab elektroonikaseadmeid paigaldada kohtadesse, kuhu varem ei saanud,” ütles Huangi kolleeg John Rogers.

Huang ja Rogers ehitasid ka inimese silma kujulise ja suuruse digikaamera. Huangi sõnul parandab kumer pind tunduvalt nägemisvälja teravust, tuues fookusesse kogu pildi.

“Praegu tehtud fotodel on keskosa küll väga selge, kuid ääre poole liikudes muutub pilt hägusaks,” ütles Huang. “Kumer tehnoloogia muudab kogu pildi selgeks.”

Uue tehnoloogia rakendused ei piirdu vaid paremakvaliteediliste puhkusefotodega. “Seda saab kasutada kõikide inimese juures kasutatavate elektroonikaseadmete juures. Inimese kehaga sobimiseks peab olema võimalik luua kumeraid pindu,” ütles Huang.

Huang loodab, et tema seadet saab kasutada paremate jälgimisseadmete valmistamiseks, näiteks ajutegevust jälgivate sensorite juures. Seda võiks kasutada isegi kunstliku reetina ja tehissilma valmistamisel.

“Kui tahame luua inimese silma asenduse, siis tahame kindlasti ka, et see päris silma moodi välja näeks,” ütles ta. “Selleks vajalik kaamera on nüüd valmis ja töökorras. Arvutitega koos töötab see väga hästi. Vaja on vaid välja töötada meetod kaamera ühendamiseks ajuga.”