Aeg-ajalt ilmub aga siiski põnevaid väliseid kõvakettaid, mis tekitavad soovi neist õilsatest elukatest üks uudis kokku panna.

Siin räägin kahest tootest, mõlemad tuntud tootjatelt. Esimesena saabub põgusa vaatluse alla Innov8, mille autor Seagate.

Seagate Innov8 (Foto: tootja)

See väline kõvaketas saab voolu ja korraldab andmevahetust USB 3.1 pesa kaudu – selles pole, jah, midagi ainulaadset. Küll aga torkab silma failiruumi suurus, mis on tervelt 8 TB ehk 8000 GB.

Innov8 on meeldiva välimusega (Red Doti disaini-auhind!), laseb kergesti faile varundada ja pakub lisaks 200 GB failiruumi Microsofti OneDrive'i pilveteenuses. USB-C kaabel on karbis kaasas.

Senised pressiteated räägivad ilmumisajast aprillis ja 350-dollarilisest hinnast USA-s, aga uudise koostamise ütleb Amazon.com ilmumisajaks hoopis 1. juuni ja hinnaks 420 dollarit.

Teine toode on isegi glamuursem ja suurema andmemahuga. See pole täpselt võttes tegelikult väline kõvaketas, aga on kasutatav samal viisil, nii et lubage mul artikkel ilma pealkirja muutmata ikka lõpuni kirjutada.

Foto: tootja

Muuhulgas andmekandjaid ja monitore tootev Prantsusmaa firma LaCie väljastab tänavu suvel nii suure andmekandja, et see paneb lausa kukalt kratsima, et mida sellega teha.

Toode kannab nime 12big, selles peitub 12 tavalist kõvaketast kiirusega 7200 pööret minutis, mis annavad kokku vastavalt ostja valikule 48, 72 või röögatud 96 TB andmemahtu.

Just nimelt, 96 tera- ehk 96 000 gigabaiti. Mida sellega peale hakata, jääb vast paljudele segaseks, aga kui 4K video üha tavalisemaks muutub, siis ehk kulub ära. Eriti, kui tegelda videotöötlusega.

Kõvakettad on ühendatud RAID 5 või 6 kujul, millest sõltub kasutatava failiruumi suurus. Tootja hindab igatahes, et 96 TB ja RAID 5 mahutavad ProRes 444 XQ vormingus umbes 100 tundi 4K videot.

12big kasutab Thunderbolt 3 ühendust, mis tähendab RAID 0 puhul kuni 2600 MB/s lugemis- ja 1700 MB/s kirjutamiskiirusi. Seade suudab seega kaht 4K videovoogu jooksutada ja kannatab korraga kahe 4K UHD ekraani külgeühendamist.

Thunderbolt 3 on osa USB Type-C standardist, nii et kaasas on mõlemad kaablid. Samuti saab külge ühendada USB 3.1 seadme, aga andmekiirus muidugi kannataks.

12big on mõeldud kogu aeg töötamiseks, nii et kettaid saab käigult välja vahetada; nende tervise kohta annavad vihjeid LED-tuled. Komplektis on ka neli üldist töötemperatuuri jälgivat ventilaatorit.

Hinnad pole veel teada, aga 12big ilmub suvel.