Mis aga oleks, kui paljutuumaline protsessor tarbiks suhteliselt vähe energiat? Sellise panid kokku USA-s Davises asuva California ülikooli teadurid.

KiloCore'il on, nagu nimigi viitab, lausa tuhat tuuma, aga energiatarve jääb nii tagasihoidlikuks, et käigushoidmiseks piisab AA-patareist.

KiloCore suudab üksikuid tuumasid vastavalt vajadusele välja lülitada ja teeb kokkuvõttes kuni 115 miljardit arvutust sekundis, energiatarbega 0,7 vatti.

Davise California ülikooli teadurid lasid protsessori toota IBM-il, aga 32 nm tootmisprotsessi põhjal. Tänapäeval on tavaline juba 14 nanomeetri põhine tootmine. Nii et see pole kõik, mida KiloCore suudaks.

Muidugi ei piisa tuumadest jõudluse tõstmiseks, vaid arendajad peavad looma ka tarkvara, mis aina rohkemaid tuumasid ära kasutaksid. Nii et väga hullu pole, kui KiloCore kohe varsti uutesse nutiseadmetesse ei jõua.

Paljutuumalised süsteemid ongi peamiselt serverite ja arvutite mängumaa, kus on mõnus tänu tuumadele näiteks samaaegselt faile krüpteerida, videot kodeerida ja teadusandmeid töödelda.

Aga tore saavutus ikkagi!