Alates 1. veebruarist kehtib vabalevis telesignaali edastuses uue standardina HD-formaat. „HD- ehk kõrglahutusega telepildi erinevus vanast SD-formaadist on sõna otseses mõttes silmnähtav ning tänapäeval on see sisuliselt muutunud standardiks. Levira koostööpartneri Eesti Rahvusringhäälingu teleprogrammide vaatajatele on levi kaasajastamine kindlasti väga hea uudis,” ütles Levira juhatuse esimees Tiit Tammiste.

Telekanali ETV+ levipiirkond laienes läinud aasta lõpul kogu Eestile. „Kui varem ei levinud ETV+ kõigi Eesti elanikeni, siis vastavalt kokkuleppele ERRiga on telekanal nüüd nähtav üle Eesti. Vabalevi signaal jõuab näiteks kõigi vaatajateni Ida-Virumaal, kus seni oli leviga probleeme,“ märkis Tammiste.

ERRi ja Levira kokkuleppe kohaselt jätkatakse hetkel ka SD-formaadis paralleeledastust, et vanemate telerite omanikel oleks jätkuvalt võimalik saateid vaadata SD-formaadis. Niimoodi saavad inimesed oma HD-vastuvõttu mittetoetava teleri välja vahetada loomuliku vananemise tõttu või ajendatuna mõnest suursündmusest nagu juubelilaulupidu või olümpiamängud.

„HD- ja SD-formaadi paralleeledastus jätkub vähemalt järgmised kolm kuud. Üleminekuperioodi pikendamise osas ootame poliitilist otsust lisarahastuse leidmiseks,” ütles ERRi juhatuse esimees Erik Roose ja lisas, et loodetavasti saab perioodi pikendada 2021. aasta lõpuni.

Tammiste sõnul liigub vabalevi sarnaselt teistele Euroopa riikidele HD-kvaliteedile ning aegamööda on mõistlik SD-formaadist loobuda. Sarnase ülemineku on valinud ka mitmed teised Euroopa riigid nagu näiteks Soome, Saksamaa, Tšehhi ja Horvaatia, kes on teinud vähemalt kolmeaastase üleminekuperioodi.

HD-signaali kättesaamiseks on vaja DVB-T2 tüüneriga telerit või digiboksi, mida on laialdaselt Eestis müüdud juba 5-6 aastat.Reeglina on HD-vastuvõttu tagav märge (DVB-T2) seadme küljes või juhendis olemas. HD-kvaliteedis kanalid leiab T2 tüüneriga teleris programminimekirja lõpust. Need vaatajad, kelle teler ei võimalda kõrglahutusega pildi vastuvõttu või kes juba vaatasid HD-pilti senise testplatvormi vahendusel, ei pea oma telereid ümber häälestama.

Sarnaselt ERR-i telekanalitele edastab HD-formaadis telepilti vabalevis ka Tallinna Televisioon.

Tehniliste küsimuste korral saavad televaatajad lisainfot Levira kodulehelt.