Ka tänavu kerkis või tugevnes mitu uut trendi, millega paljud kaasa läksid, et massist eristuda. Neist tuntuim on muidugi juba enam kui aasta eest nähtud kulm ja üldse üha vähem raami ekraani ümber, aga üks moeröögatus on Fortel veel tutvustamata.

Röögatus kannab nime slider phone, mis tähendab, et ekraani saab telefoni küljest üles-alla libistada, peamiselt selleks, et esikaamera ja muud samas kohas asuvad sensorid välja tuua. Osade telefonide puhul jääb ekraan ise paigale, aga kaamera liigub selle tagant üles ja välja. Seda nimetatakse popup camera'ks.

Ühte sellist aparaati on Forte juba pikemalt tutvustanud, see on Xiaomi uus tippmudel Mi Mix 3. Artikli avapildil on näha, kuidas ekraan on alla libistatud ja esikaamera koos muude sensoritega paljastatud.

Mi Mix 3 puhul käivitub ekraani alla libistades kohe lisaks kaameraäpp ja enesepildi tegemise režiim, usutavasti kasutavad teised telefonid sarnast lahendust.

Hiina tootjad on alati uuenduste kasutuselevõtmisel kõige väledamad ja nii pole imestada, et senised libistatava ekraaniga 'fonid on kõik Hiina kraam ega pruugi väljaspool Aasiat isegi müügile jõuda:

* Honor Magic 2
* Xiaomi Mi Mix 3
* Lenovo Z5 Pro
* Oppo Find X
* Vivo NEX

Ekraani tagant välja vupsav osa on eri mudelitel eri laiusega, täpselt nagu "kulmude" puhul. Selle võivad käivitada eri äpid, näiteks Vivo NEXi puhul veebibrauser QQ, reisiäpp Ctrip, suhtlusäpp Telegram ja helisalvestus-võimalus Baidu äpis.

Libistatava ekraani eelised on hetkel uudsus ja see, et esikaamerat ja muid sensoreid pole vaja enam esiküljel "kulmuks" koondada, mis paljude meelest seadme välimust veidi rikub. (Eks nad ilmselt ajapikku harjuvad, kui sellist asja piisavalt palju näevad.)

Slider'id on esialgu pigem kallima otsa seadmed, mille peamiste tehniliste näitajate hulgas vähemalt kuuetollised ekraanid, Huawei või Qualcommi mõni uuem kiip (või vähemalt natuke vanem, aga samuti kiire 835), 6-10 GB töömälu, mitu kaamerat (paremal juhul nii ees kui ka taga) jne.

Aga moodne tehnoloogia võib tiheda konkurentsi tõttu ka ruttu odavneda, nii et hiljemalt kahe aasta pärast näeme libistatavaid ekraane ka päris soodsate telefonide osana.

Ülalmainitud Lenovo Z5 Pro baasmudel ongi õigupoolest soodne, mis maksab Hiinas (meie rahasse arvestatuna) 255 eurot.

Üllatavalt taskukohasest hinnast hoolimata on sellel 6,39-tolline Super AMOLED ekraan, ekraani sisse paigutatud sõrmejäljelugeja, 6 GB töömälu, USB-C pesa jm. Ainuke vähem glamuurne osa on Snapdragon 710 kiip, mis ei kuulu iseenesest Qualcommi võimsaimate hulka.

Lõpuks märgin, et "libistamisvõimekusega" telefonid olid levinud ka 2000ndate alguses, aga siis oli see kasutusel ekraani ja füüsilise klaviatuuri eraldamiseks, mitte kaamera ja muude sensorit esile toomiseks.