Viimase aasta jooksul on nutitelefonide hulgas kiiresti levinud ka teine moeröögatus, mis paljudele siiski pikast kitsast ekraanist palju vähem mokkamööda. See on müks ehk mügar ehk ingliskeeli notch.

Mügar kogus esmalt tähelepanu USA-s möödunud mais ilmunud Essential Phone'i esiküljel, aga sai juba palju rohkem feimi novembri alguses Apple'i juubelimudeli iPhone X vahendusel.

Essential Phone, esimene läänes tuntud telefon, mis mügarat näitab (Foto: tootja)

See pole niisama trend, vaid sündis samuti mullu hoogu kogunud trendi tõttu märkamatu äärisega (bezel-less) telefone väljastada, kus ekraan katab võimalikult suure osa esiküljest. Kuna selfi-kaamerale ja muudele sensoritele on seal endiselt ruumi vaja, siis koonduvadki need mügara-alale, mis asub ekraani ülaääres keskel.

See pealtnäha väike asi on siiski palju tähelepanu ja samuti kriitikat kogunud. Kurjamead on seda nimetatud moekate telefonide voolujoonelisust lõhkuvaks, ebavajalikuks ja suisa koledaks.

Notch'i saab ka peita, kui otsid seadme menüüdest vastava käsu, mis kogu ekraani ülemise riba müksu laiuselt mustaks muudab, nii et see enam näha pole. Paraku kriitikud sellest ei taltu.

Müksuga on seotud ka üks objektiivsem probleem: see varjab osa ekraanil kuvatavast kasutajakeskkonnast. Kui äpilooja sellega ei arvesta, siis võib osa sisust peitu jääda.

iPhone X (Foto: tootja)

Esineb veel arvamust, et iPhone X-ile mügar sobib, aga senistele Androidi telefonidele mitte. Asi selles, et Apple suutis ekraani ümber allesjäänud vähese raami võimalikult kitsaks ja sümmeetriliseks trimmida, aga teised lihtsalt lisavad mügara.

Näiteks Essential Phone ja ZenFone 5 säilitavad ekraani ümbritseva raami alaosa ehk "lõua", kuigi iPhone X-il seda pole.

Mis hullem, mügaraga hakkab kasutajakeskkonnas arvestama alles Androidi järgmine suur väljalase P, mis ilmub usutavasti augustis. Arvestades aga seda, kui kaua enamike Androidi seadmete puhul tuleb suuri opsüsteemi-värskendusi oodata, kui need üldse saabuvad, siis võib müks halval juhul veel kaua sisu või kasutajaliidese graafilisi elemente peita.

iPhone X kasutab mügarat, sest vajab Face ID nimelise näotuvastuse jaoks esiküljele mitmesuguseid sensoreid, ja muidugi kaamerat. Androidil Face ID-d pole ja mügar on seega ebavajalik lisa. Oleks siis veel, et see väga ilus oleks, aga paljudele ju ei meeldi ka.

Huawei P20 Pro, esimene läänes tuntud Androidi tipptelefon, mis tänavu mügarat näitab (Foto: tootja)

Veel ilmumata aparaatidest on mügaraga "kaunistatud" näiteks Huawei uued lipulaevad P20 ja P20 Pro ja ASUS ZenFone 5, tulevastest kuuldavasti LG G7 ja OnePlus 6.

Tänavusel suurel mobiilimessil Mobile World Congress oli näha, et mügar on hetkel väga popp ka läänes vähem tuntud Aasia tootjate seas, näiteks toovad sellega kaunistatud mudeleid välja Blackview, Oukitel, Doogee, UleFone...