Tele2 turundusdirektor Katrin Aron tõdes, et Rootsis ja Baltikumis läbi viidud uuringu kohaselt näevad lapsed neile sobimatut sisu tihti seetõttu, et nad klikivad kogemata endale tundmatul lingil või keegi nende tuttavatest on jõhkraid videoid jaganud või vaadanud sotsiaalmeedias.

Uuring paljastas ühtlasi, et vaid kolmandikul Eesti lastest on kodus interneti kasutamisel mingisugused reeglid.

„On väga oluline, et lapsed ja vanemad räägiksid omavahel veebis varitsevatest ohtudest. Kolm last kümnest arvas, et tema vanemad on kursis kõigega, mida laps veebikeskkonnas teeb. See on selgelt liiga vähe, sest lastele sobimatut sisu liigub üha enam ja seda on järjest hõlpsam jagada,“ ütles Aron.

Küsitlusest ilmnes, et iga kümnes Eesti laps on valmis alustama sotsiaalmeedias vestlust endale tundmatu täiskasvanuga. „Siin siiski on näha mingil määral positiivset trendi,“ täpsustas Aron ja tõi välja uuringu statistika, kus 66 protsenti lastest ei vestleks võõra täiskasvanuga või neil oleks ükskõik, kui keegi võõras sooviks alustada vestlust. Aasta varem oli sama protsent viie võrra madalam – 61.

„Täpselt nii, nagu me keelame oma lapsi, et nad ei vestleks tänaval võõraste inimestega ja ei jagaks oma personaalseid andmeid, tuleb käituda ka veebikeskkonnas,“ tõi Aron paralleeli.

Selleks, et luua turvalisem internetikeskkond lastele, on Tele2 asunud blokeerima nendele lehekülgedele ligipääsu, mis sisaldavad lastevastast vägivaldset sisu ning läbi Tele2 võrgu ei pääse näiteks Interpoli poolt musta nimekirja lisatud lehekülgedele. Igas minutis toimub Tele2 Grupi võrgus keskmiselt 11 katset minna mõnele nendest blokeeritud lehekülgedest – see on üle poole miljoni blokeeritud lehele minemise katset igas kuus.

Uuringus „Lapsed ja internet“ osalesid lapsed vanuses 9-14 ja see viidi läbi Rootsis ning Baltikumis uuringuagentuuri Novus poolt. Uuringu eesmärk oli saada infot laste veebikäitumise ning neid puudutavate veebiriskide kohta.