Hiljuti lisandus veel üks kiiresti levinud kuulukas: et Google'i virtuaalse reaalsuse platvorm Daydream saab olema suhteliselt odav.

Android N-i jooksutavaid nutitelefone nõudev peakomplekt maksvat USA-s ise ainult 79 dollarit, mis on küll mitu korda suurem summa kui Google Cardboard, aga moekam ja uuem ka.

Nüüd siis on Google'i suurüritus alanud ja Forte toob teieni kõik tähtsa.

Sundar Pichai. (Foto: REUTERS)

Google'i tegevjuht Sundar Pichai ilmub lavale ja räägib soojenduseks, et moodsa tehnika maailm kuulub tulevikus tehisintellektile ehk iseõppivale tarkvarale.

G-maja on muidugi valmis meid selles uues maailmas toetama, luues igaühele "oma Google'i". See tähendab, et veebiotsinguid teed nende otsimootoris, arvuti- ja nutiseadmeasju üldiselt haldab digiabiline Google Assistant.

Pichai kirjeldab ka Google'i tõlketarkvara arenguid, mis võimaldab leida otsitavale vasteid ka siis, kui otsija emakeeles selliseid sõnu/termineid ei leidu.

Nüüd sõuab lavale Motorola endine pealik, Google'isse uut seadmeosakonda looma kutsutud Rick Osterloh. Ta selgitab alustuseks, miks Google tahab üldse ise seadmeid toota.

Põhimõtteliselt selleks, et Androidi seadmed uutesse kõrgustesse viia. Seadmed, mis lihtsalt töötavad. Slogan, mida seostame seni pigem Apple'iga.

Foto: REUTERS

Pixel

Ja ongi käes see hetk, kus esimene Google'i Pixel-nutitelefon avalikkuse ette jõuab! Kere on alumiiniumist ja klaasist.

Google'i paari aasta taguselt moekalt ja peamiselt USA-s müüdud sülerilt nime saanud telefon on esmapilgul üsna iPhone'i moodi.

See ei takista Google'it iPhone'i tögamast: "koledat kaamerakühmu pole!"

Pixeli kasutajakeskkond on ehitatud digiabilise Google Assistant ümber (see on ka esimene telefon, kus GA-d näha saame) ja tähtsal kohal on ka uus virtuaalreaalsusplatvorm Daydream. Lisaks talletab telefon fotosid-videosid Google'i pilves.

Lavale tuleb Pixeli tarkvara haldustiimi juht Brian Rakowski, kes näitab süsteemi võimekust häälkäskluste järgimisel.

Digiabilise äratamiseks on vaja kodunuppu vajutada ja all hoida, või ka lihtsalt telefoni lähedal kindlaid fraase öelda.

Põhimõtteliselt võib öelda, et Assistanti edu sõltub sellest, kui hästi see teiste äppidega suhelda suudab. Sama muidugi Apple'i Siri kohta.

Nüüd on jutuks Pixeli põhikaamera, mis olla parim telefonikaamera, mida maailm on üldse näinud. Selle kinnituseks tuuakse kaameraspetside saidi DxOMarki skoor 89/100.

Saidil pole Pixelit veel pingerea tipus näha, küll aga senised kõrgeimad skoorijad HTC 10, Samsung Galaxy S7 Edge ja Sony Xperia X Performance – kõigi tulemus 88/100.

Pixeli kaamera jäädvustab tootja sõnul pildi kiiremini kui ükski teine telefonikaamera, ja video stabiliseerimise võimekus tundub suurepärane.

Google annab Pixeli kasutajale ka piiramatu pilve-andmeruumi, et sellega tehtud täissuuruses pilte ja videosid talletada.

Kiirlaadimine olla samuti võimas: veerand tunniga kuni seitsmeks tunniks akukestvust. Loodame, et aku selle tulemusel vastu peab, mitte näiteks ei (khm) plahvata.

Ja muidugi saab Pixel Androidi-uuendusi kohe, kui Google need väljastab.

Pixel ilmub kahes variandis, millel erinevad ekraanid: 5 ja 5,5 tolli. Sellest lähtuvalt ka mõõtmed, kaal ja aku. Värvid: väga hõbedane, päris must ja tõesti sinine. Heh.

USA-s saab Pixeli ainult Verizoni lepinguga, aga Google müüb oma Play Store'i seda lepinguta. Eesti kasutaja pole seni selle e-kaupluse teel Google'i telefone osta saanud, ei tea, kas nüüd saab?

Hetkel saab Pixelit veebipoes neljas riigis eeltellida: USA, Austraalia, Ühendkuningriik, Kanada. Hind USA-s on 649 dollarit.

Pixel on ka esimene Daydreami kõlbulik telefon. Kas varem ei räägitudki, et iga Android 7 telefon on?!

Foto: REUTERS

Daydream

Lavale tuleb Clay Bavor, et rääkida Google'i uuest virtuaalse reaalsuse platvormist pikemalt.

Näha saab esimest Daydreami-peakomplekti View, mis on plastiku asemel riidest kattega ja seega VR-peakomplekti kohta ebahariliku välimusega. Samuti on see 30% võrra keskmisest kergem.

Aga mis oleks VR ilma meeldejääva sisuta? Google vajab selles tugevaid partnereid, keda neil ka leidub. Näiteks "Fantastic Beasts and Where to Find Them" ehk võimalus Hogwartsi võlukunstikoolis 70 aastat enne Harry Potterit ringi silgata ja võlukeppi viibutada.

Daydreamiga saab vaadata ka Netflixi, Hulu ja HBO videoteenuseid, Google Play Moviesi filme ning isegi 150 Street View kureeritud tuuri paikades nagu Taj Mahal. Muidugi saab YouTube'i videosid vaadata, nii tavakujul kui osasid 360 kraadistena. Üldse olla sisupartnereid juba paarsada.

Daydream View ja kontroller ilmuvad novembris, USA-s on hind 79 dollarit.

Google Wifi

Juba varem kõmutatud wifi ruuter, mida saab ka nutiseadme äpi teel kontrollida, et näiteks laste veebikasutust tõhusamalt kontrollida (kus nad käia saavad jne).

Ilmub detsembris, eeltellida saab novembris. Hind USA-s on 129 dollarit, kui ostad korraga kolm, siis kokku 299 dollarit.

Chromecast Ultra

Kõige väiksem üllatus, kõik arvasid, et küll see 4K võimekusega Chromecast nüüd tuleb. Lisaks toetab HDR-i ja Dolby Visioni heli.

Google Play Movies saab 4K filmid muide alles novembris. Samal ajal ilmub ka CC Ultra, USA-s hinnaga 69 dollarit. See on juba eelnevatega võrreldes ligi kahekordne, aga kui 4K ikka paelub...

Üks väike, aga kasulik uuendus on Etherneti pesa vooluadapteri sees.

Google on müünud seni 30 miljonit Chromecasti.

Google Home

Juba mais I/O üritusel tutvustatud kõlar, mis sisaldab taas Google'i digabilist Assistant , et häälkäsklusi vastu võtta ja infot jagada.

Näeb eri vaatlejate sõnul välja kui poolik küünal, seinale kinnitatud ja vajutatav WC-õhuvärskendaja või veiniklaas.

Pealmine osa on puutetundlik paneel, millega digiabilist äratada, helivaljust reguleerida jms.

Toetab muusikateenuseid nagu Spotify, Pandora, YouTube Music.

Põhimõtteliselt nagu helipõhine variant Chromecastist ja lisaks kasutab sama alustarkvara.

Hea küsimus, et kui hästi see saab hakkama mitme kasutajaga, kuna kodu koosneb tihti rohkem kui ühest inimesest.

Hind USA-s on 129 dollarit.

Uuesti digiabilise kohta

Selgub, et Assistant pole lihtsalt digiabiline, vaid Google muudab selle avatud platvormiks, millele arendajad juba detsembri alguses kallale pääsevad.

See teenindab kasutajat kahel viisil: otsesesed käsud ("süüta elutoas tuled") ja vestluskäsud (äpp vajab sult selgitusi või kinnitusi).

Põhimõtteliselt saab sellest bot, millised täidavad juba sotsiaalvõrgustikke ja muid suhtluskanaleid, et kasutajat teenindada ja talle huvitavaid asju ette pakkuda, eriti reklaami.

Lõpetuseks

Selgub, et Google'il on nüüd ka uus eraldi sait, mis kõiki nende uusi tooteid tutvustab. Selle aadress on https://madeby.google.com.