Nipp seisneb selles, et heelium on õhust hõredam ja vähendab hõõrdumist komponentide vahel, tänu millele saab kõvakettas senisest enam füüsilisi kettaid kasutada.

Aeg on edasi läinud ja 6terabaidised kõvakettad pole enam mingi uudis... kuigi paljudel on kodus endiselt ilmselt alles 1-2 TB isendid, kui nad pole täiesti SSD-dele üle kolinud.

Western Digital paiskas hiljuti müügile juba 12 TB heeliumiga kõvaketta ning lähitulevikus järgneb ka 14 TB "noorem vend".

12 TB variant palub end kutsuda HGST Ultrastar He12 – jah, tootjaks on märgitud WD-le kuuluv firma HGST.

Selle põhinäitajad:

* kaheksa ketast (platter) – kaks rohkem kui ilma heeliumita saaks

* 3,5-tolline kujutegur

* kulutab tootja väitel ooteseisundis 54% võrra vähem energiat kui 8 TB tavakõvakettad

* kiirus 7200 pööret minutis

* 256 MB vahemälu

* saadaval ühendustega SATA ja SAS

* bitikiirus vastavalt liidesele 6 või 12 Gbit/s, USB teel <255 Mbit/s

* andmeotsingu aeg lugemisel 8 ms, kirjutamisel 8,6 ms

12 ja 14 TB toodete põhivahe on selles, et väiksem kasutab salvestamiseks PMR- (perpendicular magnetic recording) ja suurem SMR-tehnoloogiat (shingled magnetic recording).

Viimane võimaldab n-ö pinna tihedamalt täis kirjutada, lausa 25% võrra, nii et mahutab samale alale rohkem. Pole ime, kui peagi ilmuvad sama lahendusega juba 16 TB kõvakettad.

Andmete kirjutamise protsess on SMR-i puhul siiski aeglasem, nii et 14 TB variant on soovitatav ärikasutajatele, mitte koju või kontorisse. Samuti on 14 TB elukas host-managed, mis tähendab väga lühidalt kokku võttes, et tavaline arvuti ei näe seda tavalise kõvakettana. Nii et jäägu kuhugi ärikasutaja valdkonda.

12 TB kõvakettaid võib algaval aastal oodata ka teistelt tootjatelt peale Western Digitali.

USA firmad Western Digital ja Seagate on muide kaks suurimat kõvakettatootjat maailmas.