Samas on sellel kõigel ka varjukülg – mis juhtub, kui mõni veebihaldur või programmilooja otsustab natuke hoogu sattuda ning reklaami on rohkem kui vajalikku sisu, nendib Photopointi ajaveeb.

Lisaks tuleb nentida tõsiasja, et reklaamide kuvamine Androidiplatvormil on uuringute kohaselt üks suurimaid energiatarbijaid ning sellest tulenevalt ka aku kiire tühjenemise eest vastutajaid. Pluss veel liigse internetiliikluse tekitajaid.

Selle vastu võitlemiseks on loodud terve müriaad erinevaid rakendusi, ühest oleme varem kirjutanud, kuid too nõuab root-kasutaja õiguseid. Täna vaatleme üht rakendust, mis saab teatud mööndustega ka ilma hakkama – saage tuttavaks, Adblock Plus.

Funktsionaalsus

Erinevalt AdAway rakendusest mis toimib HOSTS-faili põhiselt, filtreerib Adblock Plus internetiliiklust ning sõltuvalt etteantud filtrist keelab või lubab sisu. Väga suur erinevus on ka see, et rakendus toimib ka root-kasutaja õigusteta.

Mida siis eemaldatakse, tekib küsimus. Sisuliselt on rakendus võimeline eemaldama kogu pealetükkiva sisu, alates videoreklaamidest või rakenduse sees olevatest reklaamidest, lõpetades veebilehel olevatest HTML5 vormis reklaamidega.

Filtreeritav sisu pannakse paika kasutajate poolt ning kõiki reklaame ei peideta. Nimelt, paljud tasuta teenused rahastatakse just reklaamidelt saadavatest tuludest ning seetõttu on nende kuvamine hädavajalik.

Sellest tulenevalt laseb rakendus läbi tekstipõhised ning vähe pealetungivad reklaamid, nagu näiteks Google pakub.

Foto: tootja

Programmi enda funktsionaalsus sõltub suuresti sellest, milline tahvelarvuti või nutitelefon kasutusel on. Kas on root-kasutaja õigusega või mitte, milline Androidi operatsioonisüsteemi versioon kasutusel on ning millist internetiühendust kasutatakse.

Kui sinu seadmel on root-õigused tagatud, siis tüütud reklaamid eemaldatakse sõltumata ühenduse viisist. Root-õigusteta Android 3.1 ning uuemaga peatatakse reklaamid ainult WiFi ühenduse puhul, lastes mobiilset internetti kasutades kõik sisu läbi.

Android 3.0 ning vanemate puhul tuleb kasutada lisaks Proxy serverit ning natuke käsitsi seadistamist. Selle kohta on ka juhend rakenduse kodulehel.

Kelle jaoks?

Sellele küsimusele võib olla mitmeid vastuseid. Artikli autor näiteks hindab kõrgelt aku vastupidavust ning veebi sirvimise kiirust. Reklaamideta saab mõlemat natuke parandada.

Samas erinevad reklaamid võivad ka päris palju kurja teha. Näiteks lapsed või vanainimesed, kes lähevad kergemini vilkuvate reklaamide õnge. Ohtlikuks muutub see siis, kui reklaami taga peitub näiteks pahavara või üritatakse kasutajalt mingisuguseid andmeid kätte saada.

Lisaks on Androidirakendustel tihti reklaamideta versioon puudu (sõltumata sellest, kuipalju oled nõus maksma, seda ei eksisteeri) ning reklaamid raskendavad muidu hea programmi kasutamist sel määral, et rakenduse kasutegur on minimaalne.

Kokkuvõte

Adblock Plus on hea kaaslane sinu nutiseadmes, andes natuke parema sisu tarbimise võimaluse. Lisaks ka rakendustest reklaamide peitmine teatud juhtudel. Tagatipuks ka väiksem kasutatava interneti maht ning väiksem koormus seadmele ja sellest tulenevalt pikem aku eluiga.

Kui programm väga meeldima hakkab, siis see on saadaval ka Google Chrome'i, Mozilla Firefoxi ning Opera veebilehitsejate laiendusena.

Ärge unustage, et rakenduste arendajad teenivad reklaamide pealt raha. Kui tarkvara on hea, siis ostke tasuline versioon või lubage reklaamid. Programmeerija on ju samamoodi inimene ning tahab elatist teenida.