Kui valida endale uut telerit, tuleks esmalt arvesse võtta teleri tollimõõtu ja mõõte kui selliseid üldse. Tänapäeval on kujunenud trendiks, et elutuppa läheb teler alates 40 tollist ja magamistuppa või lastetuppa kuni 32 tolli, kirjutab Digitark.ee.

Enne ostu mõtle läbi, kuhu tahad teleri paigutada, ja arvesta kindlasti sellega, et teleril jääks pealt ja külgedelt vähemalt 10 cm vaba ruumi, kuna muidu võib tekkida ülekuumenemise oht.

Digiboks ja vabalevikanalid

Kui soovid vaadata vaid õhu kaudu tasuta levitatavaid Eesti kanaleid, võib südamerahuga öelda, et kõikidel Eestis ametlikult müüdavatel teleritel on selle jaoks digiboks sisse ehitatud – vaja läheb lisaks vaid toa- või katuseantenni.

Kui levi on olemas, siis midagi muud eraldi juurde osta pole ka tarvis.

Mida nõudlikumaks muutub vaataja kanalite valikus ja kvaliteedis ning stabiilsuses, seda enam tuleb telerit ostes oma vajadusi kaardistada ning neid telerit ostma minnes müügikonsultandiga arutada, vaid nii jõuad täpselt õige ja sinu vajadusi rahuldava teleriostuni.

Loomulikult määrab valikut ka hind.

Odav ei ole alati halb

Tee kõigepealt endale selgeks teleri vaatamise vajadused.

Kui oled vähenõudlik, kelle huvi on õhtuti kindlal kellaajal vaadata uudiseid ja paari filmi, siis pole sellised parameetrid nagu SMART TV, 3D ja muu sarnane tegelikult olulised.

3D telerite kohta tuleb veel ära mainida, et need ei näita pilti ainult 3D-s – see on pigem lisafunktsionaalsus ja eelkõige on tegemist tavalise televiisoriga.

Üleminek kineskooptelerilt LED-telerile on igal juhul mõistlik ja seda juba elektri kokkuhoiu mõttes. LED-telerid on oluliselt säästlikumad, kui vanad kineskooptelerid. Samuti on nende pilt selgem ja see ei väsita nii palju silmi.

Odavat telerit ostes tuleks siiski arvestada, et värvid on sellel kindlasti tuhmimad kui sama klassi kallimatel.

Keskmine hinnaklass mänguritele ja töötegijatele

Kui peres on lapsi või täiskasvanuid, kellelel on plaanis osta või juba on ostetud mängukonsool, võiks vaadata keskmises hinnaklassis telereid.

Konsoolide puhul võiks teler olla vähemalt Full-HD resolutsiooniga, samuti võiks tollimõõt olla vähemalt 40 – siis on hea mängukogemus garanteeritud.

Kes soovib telerist vaadata YouTube’i videoid, ühendada sellega oma välist kõvaketast, ühendada telerit oma sülearvutiga ja kasutada seda monitorina, võiks samuti vaadata juba keskmist hinnaklassi, ehk suurusjärku 500–700 eurot.

Ehkki keskmises hinnaklassis telerid on varustatud kõikide uhkete lisadega – internetivalmidus, SMART TV ja 3D võimekus – on selliste telerite tootmisel kasutatud tihtipeale ikkagi odavamaid materjale: protsessor on aeglasem kui kallimatel ja sellist luksust nagu 3D ja Skype ei pruugi komplektis kohe kaasas olla.

Sisseehitatud kaamera, mikrofon ja 3D-prillid tuleks kas eraldi juurde osta või teha otsus valida teler juba järgmisest, ka mitte oluliselt kulukamast hinnaklassist.

Premium-klassi telerid

Premium-klassi telerid on mõeldud kliendile, kelle jaoks on oluline peen disain ja täiuslik, sügavate värvidega ning äärmiselt terav ja hea telepilt. Samuti nende jaoks, kes tahavad lihtsalt „naabrist paremad“ olla.

Selliste telerite puhul on muru rohelisem ja taevas sinisem, nagu öeldakse. Teleri tootmisel kasutatakse kallimaid ja kvaliteetsemaid materjale, sisse on pandud kõige võimsamad protsessorid, nutimenüüs liikumine on mugav, sujuv ja kiire.

Need telerid on ehitatud mõttega, et oleksid ka mitu aastat hiljem konkurentsivõimelised. Kui rääkida 4K-resolutsiooni toetamisest nendes telerites, siis 4K&UHD eraldusvõimega ei edasta meil saateid täna paraku ükski telekanal.

Samas – YouTube sisaldab juba 4K-resolutsiooniga meediat ohtralt. Samuti suudavad uuemad premium-klassi mobiiltelefonid sellise teravusega filmida, nii et sellises teleris saad oma vändatud videoid vaadata just sellisena nagu algselt filmisid.

Soodsa teleri plussid ja miinused

+ Hind on hea ja taskukohane kõigile; USB; kaalult kerge; väike tollimõõt

– Tuhmimad värvid; madalam resolutsioon; nõrk pildiparandusmootor; vähe ühenduspesasid; odavamad tootmismaterjalid; üldjuhul 3D puudub

Keskmise hinnaklassi teleri plussid ja miinused

+ Internet; Smart TV; keskmine kaadrisagedus

– Odavad materjalid; Nõrk protsessor

Premium-klassi teleri plussid ja miinused

+ Disain (nõgusus); metallkorpus; 4K / UHD resolutsioon; hea pildiparandusmootor; kiire protsessor; mikrohämardus; palju ühendusviise; suur kaadrisagedus

– Kallis hind

Telekaostu kiirjuhised

* Millisesse tuppa ja täpselt kuhu plaanid teleri paigutada? Selle järgi oskab müügikonsultant sulle soovitada juba õiges suuruses mudeli, mis sobituks interjööri nii diameetrilt kui ka disainilt

* Millist rolli peab teler sinu ja su pereliikmete jaoks mängima? Veendu, et kõik vajalikud ja soovitud lisafunktsioonid oleksid olemas.

* Kui soovitud teleri hind jääb keskmisesse või kõrgemasse premium-klassi, võid kaaluda järelmaksu võtmist – nii saad soovitud teleri, ja kulutused hajutad kavalalt pikema aja peale.

* Teleri paigaldamisel järgi täpselt ohutusjuhiseid ja kutsu kindlasti keegi appi – kaasaegsed telerid on küll väga õhukesed, aga siiski piisavalt rasked ja õrnad.

* Võimalusel osta alati teler, mis rahuldab ka sinu tulevikuvajadusi tööle ja meelelahutusele, sest kvaliteetsed telerid peavad kaua vastu.

Uue teleri paigaldamine

LED-telerid on VÄGA õrnad, seega tuleks paigaldamisel jälgida, et näpuotsad või esemed ei puutuks kokku teleri ekraaniga.