Droonilennutamine on varasemaga võrreldes muutunud oluliselt lihtsamaks, neile on külge pandud suurepärase kvaliteediga kaamerad ning paljudel on isegi automaatse lendamise režiim, mis võimaldab ilusaid pilte ja videoid teha ka neil, kellel kuigi suuri kogemusi ei ole, kirjutab Digitark.ee.

Kuna müügile on tulnud palju erineva funktsionaalsuse ja hinnaga droone, siis enne, kui ostma hakkad, tee kindlaks, kas konkreetne mudel kõik sinu vajadused ka tegelikult ära katab.

Vali õige droon

Kõigepealt on oluline teada, et mitte kõik kaameraga droonid ei ole mõeldud fotografeerimiseks (vähemalt mitte kvaliteetseks pilditegemiseks).

Teiseks tuleb tunda kohalikke seadusi, sest näiteks Inglismaa osas piirkondades on droonidele kehtestatud kaalupiirang, mille kohaselt droon koos kaameraga ei tohi kindlast määrast rohkem kaaluda.

Kvaliteetsete fotode ja videote tegemiseks peaks droonikaamera suutma filmida minimaalselt resolutsiooniga 1080p ja 60 kaadrit sekundis ning pildistama 12 MP fotosid.

Oluline on ka mehhaniseeritud stabilisaator kaamera paigal hoidmiseks, võimalus reaalajas nutiseadme teel drooni kaamerapilti vaadata ning GPS, mis ei laseks droonil kogenematu juhi käes ära lennata ja võimaldaks lisaks eelnevalt lennutrajektoori paika panna.

Hea oleks, kui juhtimispuldil oleks eraldi kang kaamera kontrollimiseks.

Tunne seadusi

Eestis on drooni lennutamise reeglid kindlaks määranud lennuamet. Kuni 150 meetri kõrgusel võib drooni lennutada ilma kellelegi etteteatamata, kuid ainult väljaspool kontrollitava õhutsooniga alasid.

Kontrollitava õhutsooniga aladeks loetakse lennuväljasid ja nende maandumiskoridore, looduskaitsealasid ja ka kaitseväele kuuluvaid alasid.

Sellistel aladel droonide lennutamiseks peab taotlema luba. Enne lendama asumist tutvu kindlasti droonide lennutamise eeskirjaga.

Nutikad funktsioonid

Nagu kõik muud nutiseadmed, muutuvad droonidki järjest targemaks ning lisaks tavapärastele juhiabidele nagu automaatne õhkutõusmine ja maandumine on lisandunud teisigi nutikaid lahendusi, nagu näiteks “järgi mind”, mille puhul droon lendab sinuga kaasa, kui sõidad rattaga, teed rulaga trikke või jalutad mööda tänavat.

Tänu GPS-ile on eelnevalt võimalik määrata ka lennutrajektoor või siis lihtsalt punkt A ja punkt B, mille vahel droon lendama peab – näiteks jooksuvõistluste kõrvalt filmimiseks.

Selleks, et droon kunagi ära ei kaoks, on juhtimispuldil tavaliselt spetsiaalne nupp, mis selle tagasi õhkutõusmiskohta toob.

Drooniga lendamise ABC

Droonid koosnevad äärmiselt arenenud tehnoloogilistest lahendustest nagu võimsad mootorid, suurepärase kvaliteediga kaamerad koos voogedastusega, GPS ning paljud erinevad sensorid.

Seetõttu vajab see töötamiseks ka akusid, mis kahjuks sarnaselt muude nutiseadmete omadega ei ole veel nii arenenud kui tehnoloogia, mida see käitab.

See tähendab, et olenevalt kasutusest saab tavalise drooniakuga lennata umbes 20 minutit (kui ei osteta juurde spetsiaalseid suuremaid akusid).

Töötle ja jaga

Droonid võimaldavad filmida materjali, mida varem polnud võimalik filmida. Selleks, et suurepärased kaadrid ei jääks vaid üksikute vaatajate rõõmuks, tuleks materjali töödelda ning (kas tasu eest või ilma) teistelegi kättesaadavaks teha.

Lihtsamaks töötlemiseks sobib ka arvutis orgaaniliselt asuv tarkvara, kuid põhjalikuma töötlemise jaoks tuleks mõelda tasulistele programmidele nagu Adobe Premiere, mis sisaldavad rohkem videotöötlemise vahendeid.

Videote jagamine on kõige lihtsam kindlasti YouTube’is, kus lisaks eelnevalt salvestatud materjalile on teatud droonidega võimalik teha ka otseülekandeid.

Droonilennutamise reeglid: kokkuvõte

* Drooni lennutades ära lase seda kunagi silmist ja ära usalda pelgalt video otseedastust

* Ära lenda lennuvahendite, lennuväljade ega muude kontrollitud õhutsoonide lähedal

* Inimesi ja hooneid filmides hoia vähemalt 50 meetri kaugusele ning ära lenda maanteede ega suurte rahvakogunemiste kohal

* Kontrolli, kas su kindlustus katab teistele isikutele ja nende varale põhjustatud kahju tekitamise.