E-residentsus on asjaajamist hõlbustav lahendus. See võimaldab oma isikut digitaalselt tuvastada sõltumata asukohast ka neil välismaalastel, kes pole Eesti kodanikud ja ei ela Eestis, kirjutab Digitark.ee.

Lühidalt öeldes on e-residentsus digitaalne isikutunnistus inimestele, kes ei ela alaliselt Eestis ja pole meie riigi kodanikud,

Tegemist ei ole ID-kaardi, kodakondsuse või elamisloaga, vaid digitaalse abivahendiga, mis võimaldab ükskõik millisest maailma otsast mugavasti digitaalset asjaajamist teostada.

E-resident saab enda kasutusse digi-ID, mis on ID-kaardiga sarnane kiipkaart. See võimaldab e-residendil oma isikut tuvastada või dokumente digitaalselt allkirjastada.

Samas ei saa seda kasutada näiteks reisidokumendina, sest digi-ID-l puudub foto. Kui e-resident on pärit riigist, kust Eestisse tulemiseks on tarvis viisat, ei anna e-residentsus automaatselt õigust Eestisse siseneda.

Miks e-residentsust sõbrale või koostööpartnerile soovitada?

Politsei- ja piirivalveameti selgituste kohaselt võib e-residendi digi-ID anda välismaalasele, kellel on seos Eesti riigiga või põhjendatud huvi kasutada Eesti riigi e-teenuseid.

Esmajoones on e-residentsus seega kasulik ja vajalik ettevõtlusega seotud inimestele – ettevõtjad, Eesti ettevõtete juhtorganite liikmed või omanikud ja välistöötajad.

Eriti suurt kasu võiks e-residentsusest lõigata väljaspoolt Euroopa Liitu pärit ettevõtjad, kellel tekib tänu e-residentsusele võimalus luua Eestisse nn baaskeskus, kus luua mugavalt ettevõte ja korraldada kogu liidu sees oma asjaajamist.

Mida e-residentsus võimaldab?

Sisulises mõttes võimaldab e-residentsus võtta välismaalasel ette neli suuremat tegevust, mis peaksid tema Eesti ja Euroopa Liiduga seotud asjaajamist oluliselt lihtsustama.

* Elektrooniliselt uue ettevõtte asutamine Eestis

Kui kõik sujub tõrgeteta, saab e-resident luua Eestis ettevõtte interneti teel vaid ühe päevaga ja seda väga mõistlike kuludega.

Paljudes Euroopa riikides võtab ettevõtte loomine aega nädalaid, mõnikord isegi kuid.

* Arve avamine internetipangas

E-resident saab avada pangaarve ning teha e-panga kaudu ülekandeid ja tehinguid ning suhelda pangaga.

* Aktiivselt Eesti ettevõtte juhtimises osalemine

Väikeettevõtjal pole suure tõenäosusega tarvis palgata Eestis esindajat, sest vajalikud toimingud saab teha digitaalselt.

Kõik vajalikud kontaktid riigi ja ka koostööpartneritega saab digitaalsete kanalite kaudu ära teha.

* Lepingute ja dokumentide digiallkirjastamine

Lepinguid või muid olulisi dokumente pole tarvis saata posti teel edasi-tagasi, vaid e-resident saab neid allkirjastada digitaalselt ja saata elektrooniliselt koostööpartneritele või kolleegidele.

Digiallkirjastamine on tihtilugu turvalisem kui käsitsi antud allkiri.

Kuidas e-residentsust taotleda?

Täpsemalt saad taotlusprotsessi kohta lugeda e-residentsuse kodulehel.

1. E-residentsuse avalduse täitmine e-taotluskeskkonnas. Taotlejal on lisaks avaldusele tarvis esitada:

* välisriigi isikut tõendav dokument või dokumendi koopia, kui taotlus esitatakse posti või e-posti teel;

* üks värvifoto mõõtmetega 40×50 mm;

* vabas vormis kirjalik selgitus digitaalse isikutunnistuse kasutamise kavatsuse ja selle kasutamise asjaolude kohta;

* riigilõivu tasumist tõendavat dokument;

* kui e-residendi digi-ID taotleja on välisesinduse töötaja, siis lisaks teenistus- või diplomaadikaart.

2. 50-eurose riigilõivu tasumine, millele lisanduvad panga või makse vahendaja poolsed teenustasud.

3. Taustakontrolli läbimine. Politsei- ja Piirivalveamet teeb 10 tööpäeva jooksul igale e-residentsuse taotlejale taustakontrolli, et tagada e-residentsuse programmi turvalisus.

Selle käigus võib ta taotlejalt küsida lisainfot. Inimesed, kel on keelatud Eestisse siseneda, ei saa kasutada ka e-residentsust.

4. E-residendi digi-ID väljastamine Eestis või välisesinduses. Värske e-resident saab tulla oma digi-ID-le järele Eestisse või mõnda ametlikku esindusse (saatkonnad, konsulaadid), mida on üle maailma kokku 38!

Kätte saab oma digi-ID stardikomplekti isikut tõendava dokumendi alusel, mida e-resident kasutas ka taotlemisel.

Kutsu ka oma välismaised partnereid ja kolleege Eesti e-residentsust taotlema. Jaga nendega infot e-residentsuse kodulehe kohta!