Reaalsus on aga see, et lähenetakse täpselt samamoodi nagu Instagram algselt seda tegi: võtame pildi, virutame sellele "retrofiltri" peale ning kutsume tulemit kunstiteoseks, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Mida teha aga siis, kui meil on soov natuke rohkem kontrolli saavutada tulemi üle?

Nik Software lõi omal ajal väga hea fotomanipulatsiooniprogrammi nimega Snapseed iOSi operatsioonisüsteemiga seadmetele. Pärast seda, kui Google ostis septembris Nik Software'i ära, hakati kiirelt sellest programmist ka Androidiversiooni tegema ning nüüd on see juba mõnda aega saadaval.

Tänases artiklis vaatamegi Snapseedi Androidile. Taustinfoks niipalju, et Nik Software ei ole uustulnuk fototöötlusprogrammide turul. Nad on olnud tegusad ligi 17 aastat ning tuntud oma suurepäraste Adobe Photoshopi lisarakendustega.

Funktsionaalsus

Snapseedis õhkab seda värske ja läbimõeldud "ma tahan teistest erineda" programmi koodi. Tarkvaraloojate lähenemine fotode manipulatsioonile on rohkem kui natuke teistsugune, võrreldes analoogsete rakendustega.

Värskus annab ka tunda süsteeminõuetes – vaja on Androidi versiooni 4.0 või uuemat.

Esimene asi, mis silma jääb, on see, et fotosid ei vähendata mingil moel. See pikslite hulk, mis algselt oli, jääb ka lõplikule fotole (ning jäta hüvasti nende väikeste failidega).

Mida see tähendab lõpptarbijale? Snapseediga korrigeeritud piltidest võib ka südamerahuga paberfotosid tellida, ilma et peaks kvaliteedi pärast muretsema. Loomulikult võttes arvesse fakti, et lõpptulem on sama kvaliteetne kui algmaterjal, vähemalt pildipunktide arvu silmas pidades.

Faile saab avada erinevatest allikatest või teha kohe uus pilt. Veider on aga fakt, et Google'i toote puhul ei toimi Google Drive'i integratsioon. DropBox on olemas, saab galerii või failihaldusprogrammiga sisemälu sirvida, aga Google Drive'is olevat fotot kohe kuidagi ei saa otse avada.

Erinevaid filtreid ning efekte on programmi peidetud lausa hulgi. Alates autokorrektsiooni, lõikamise tööriistade ning võimalusega horisont sirgeks ajada, lõpetades klassikaliste filmifiltritega (nojah, instagramihipidele tuleb ka meelepärane olla).

Kui võrrelda analoogsete programmidega, on kasutajaliidese lähenemine samas hoopis teistsugune. Enamusega filtritest ning efektidest kehtib samasugune loogika. Vali baasfilter ning parameetri valimiseks libista sõrme ekraanil vertikaalselt. Spetsiifilise parameetri või efekti tugevuse muutmiseks liigutada aga sõrme horisontaalselt üle ekraani.

Osasid efekte saab lisada ka ainult piirkondlikult, äiteks suurendada ainult ühe punkti või ala kontrastsust, saturatsiooni või muud parameetrit vastavalt kasutaja soovile.

Kuna kaamerasilmad nutiseadmetes on üldjuhul väga suure teravussügavusega (loe: "pimeda" objektiiviga), siis erinevad fookuskontrolli filtrid on võrdlemisi asjalikud. Olgu see siis tilt-shift tüüpi või lihtsalt valikulise fookuse filter.

Pilt korrigeeritud, mis edasi? Siin annab tunda Google'i poliitika: sa saad selle salvestada seadme sisemällu või… jagada Google+ keskkonnas. Ei ole lisatud Facebooki või Twitterit ega ühtegi muud sotsiaalmeedia võrgustikku. Samas olgem ausad iseendaga: kõiki pilte tegelikult ei peagi teistega kohe jagama.

Milleks mulle jälle üks fotoprogramm?

Ühest küljest võime arvata, et fotode järeltöötlus on ainult suuremate arvutite pärusmaa. Reaalsus on aga see, et paljud üritavad oma fotosid töödelda ka MS Paint programmiga (kas ma kuulsin tagareast naerupahvakat?).

Adobe Photoshop või Photoshop Elements võivad oma suurte võimalustega esmapilgul liiga keeruliseks osutuda. Samamoodi Gimp või Google Picasa. Snapseed on siin kuldne kesktee, pakkudes lihtsat, aga intuitiivset kasutajaliidest rohkete võimalustega.

Teisalt, nagu ma eelnevalt ka välja tõin, Snapseed ei kannata "madala piksli" tõbede all nagu teised Androidi ning ka iOSi seadmetele mõeldud programmid.

Loomulikult tuleb arvestada ka fakti, et täismahus fototöötlust väikesel mobiiliekraanil teha ei ole just kõige mugavam, aga 7 või 10 tollisel tahvelarvutil muutub see täitsa lõbusaks.

Ning kui sa peaksid kasutama Androidi operatsioonisüsteemiga sülearvutit, siis ei ole just eriti palju muid mõistlikke alternatiive.