Sülearvuti valimine võib olla keeruline, kuna saadaval on palju mudeleid laias hinnavahemikus. Palju tasuks kulutada? Kui palju tasuks arvestada protsessori, ekraani, graafikalahenduse, akukestvuse, kaasaskantavusega - või veel millegi muuga?

Sülearvutit valides põhinege oma vajadustel: kuidas hakkate uut süsteemi kasutama? Võtke arvesse rakendusi, mida soovite jooksutada.

Kui tahate peamiselt netis surfata, e-kirjade ja dokumentidega tegeleda, muusikat kuulata ja DVD-filme vaadata, peaks sobima vast iga tänapäevane läpakas, mille poehind näiteks 5000-7000 krooni.

Kui tahate videotöötlusega tegeleda või teisi ressursinõudlikke rakendusi jooksutada, vajate kiiremat protsessorit, rohkem muutmälu ja andmeruumi. Peate ilmselt märgatavalt rohkem maksma, 10 000 krooni või enam.

Suurimat jõudlust on vaja aga uusimatele mängudele, mis nõuaks lisaks iseseisvat graafikakaarti. Siin algavad hinnad umbes 10 000 kroonist, aga kui soovite igakülgselt head tulemust, võib kuluda isegi kolm-neli korda rohkem.

Raskem või jõulisem?

Mõelge ka sellele, kuidas komponendid ja tehnilised näitajad mõjutavad kaasaskantavust.

Kui plaanite videotöötlusega või arvutimängudega tegeleda, meeldiks ehk näiteks 17-18tolline suur ekraan, ja muidugi vajate kiiret protsessorit, palju muutmälu jne. Aga see tähendab, et sülearvuti on tõenäoliselt üsna suur ja raske ning aku ei kesta kaua. Selline süsteem ei sobi pidevalt kaasaskandmiseks ja eeldab vähegi pikemal kasutusel seina ühendamise või laadimise võimalust.

Kõige eelnevaga arvestades peaks sobiv sülearvuti langema ühte kolmest võimalikust kategooriast.

Nn koduarvutid pakuvad netis surfamist, e-posti, muusika ja filmidega ga tegelemist. Heli- ja videotöötluses ning mängudes pole jõudlus aga kuigi hea. Ka pole kasulik seda pidevalt liigutada. Hinnatase jääb tüüpiliselt 5000 kuni 14 000 krooni vahele.

Nn kaasaskantavad sülearvutid on kompaktsemad, neil pole tõenäoliselt kaalule mõeldes optilist kettaseadet (CD, DVD, Blu-ray). Akukestvus on hea, mis võimaldab kõikjal töötada. Kallimatel mudelitel on ka kõrged tehnilised näitajad, kuigi see kergitab märgatavalt hinda. Hinnatase on lai, võite maksta 5000 kuni 35 000 krooni vahel.

Kõrge jõudluse kirjeldamiseks on vahel kasutusel ingliskeelne väljend power, sellised süsteemid rõhuvad parimatele komponentidele ja võimalustele. Ilmselt on siin iseseisev graafikakaart, 17-18tolline ekraan, Blu-ray kettaseade, lauaarvutiga võrreldaval tasemel protsessor, muutmälu ja kõvaketas. Sobib mängimiseks, aga on samas raske ja aku saab ruttu tühjaks. Hinnad algavad 10 000 kroonist, kuid korralik jõudlus võib teie kukrut kergitada ka näiteks 25 000 kuni 35 000 krooni võrra.

Kaasaskantavust ja madalat hinda pakuvad näiteks netikasutuseks loodud sülearvutid, mille levinud ingliskeelne nimetus on netbook. Neil on vähe jõudlust, pisike ekraan ja ilmselt puudub optilise ketta seade (CD, DVD, Blu-ray). Neid on samas väga kerge kaasas kanda ja aku võib vastu pidada 10 tundi või kauemgi.

Teeme mingi ülevaate ka tehnilistest näitajatest, mida kolme põhitüübi esindaja võiks sisaldada.

Kõrge jõudlus

Kui vajate süsteemi, mille jõudlus on võrreldav hea lauaarvuti omaga (mängud, videotöötlus, muud nõudlikud rakendused) ja teid ei sega kaal ega lühike aku eluiga, on selle lahtri esindaja õige valik.

Protsessor võiks olla vähemalt Inteli Core i5, ehk ka Core i7 või AMD Turion X2, kui saate sellist väljaminekut lubada.

4 GB muutmälu on kohustuslik, 500 GB suurune kõvaketas ilmselt mõistlik miinimum, kuigi 1 TB oleks parem. Valige DVD-seadme asemel Blu-ray. See süsteem peaks ilmselt mitu aastat vastu pidama, nii et tark oleks osta rohkem kui arvate praegu vaja minevat.

17- või 18tolline ekraan annab piisavalt tööruumi. Mängusõber eiraku integreeritud graafikat (nimi algab ilmselt sõnadega Intel GMA, VIA või SiS). Vajate ikka iseseisvat võimsat graafikakiipi nagu AMD Mobility Radeon HD või mõni kiirem GeForce.

Eeskujulik masin omab näiteks Intel Core i7 protsessorit, 18,4tollist 1920 x 1080 resolutsiooniga ekraani, kaht 320 GB kõvaketast. See on raske (4,1 kg), aga akukestvusel pole viga (174 minutit), kui te just DVDsid ei vaata.

Kaasaskantavus

Kui tahate läpakat pidevalt kaasas kanda, st, laadimisvõimalusi on vähe, peab see olema kerge (alla 2,5 kg) ja nii pika akukestvusega kui leiate.

Kui tegelete lihtsate asjadega - netiskäimine, e-kirjad, lihtne Office'i tüüpi tarkvara - peaks sobima praktiliselt iga väike sülearvuti, näiteks netbook-tüüpi.

Enamiku vajadustest peaks rahuldama Atom või Core 2 Duo CULV protsessor, 2 GB muutmälu, 160-250 GB kõvaketas, 12-13tolline ekraan, integreeritud graafikalahendus. DVD-seade lisaks mugavust, aga ka kaalu. Kui aku peab vastu näiteks seitse tundi, on see väga hea.

Selle lahtri esindaja võib pakkuda ka rohkem jõudlust ja võimalusi: näiteks 13,1tolline ekraan, eraldi graafikakaart jm. Võite kaaluda isegi Windowsiga masina asemel Apple MacBooki. Selle värskeim mudel on kiire, kuni 10tunnise akukestvusega ja võib maksta umbes 15 000 krooni.

Kodukasutuseks

Tõenäoliselt ei vaja te tillukest sülearvutit, või sellist, mis suudaks konkureerida lauaarvutiga.

Odav kodukasutuse-läpakas võiks pakkuda Inteli Celeroni või AMD Semproni protsessorit (aeglane, aga teeb töö ära), 2 GB muutmälu, 160 GB kõvaketast ja 15tollist ekraani.

Sülearvutite turul on tihe konkurents, nii et igati mõistliku süsteemi võib saada suhteliselt odavalt.

***

Enne ostmist proovige sobivat kandidaati või sarnast mudelit oma käega. See võimaldab testida ekraani, klahvistikku, puuteplaati, ehk kõlarite kvaliteeti - üldse omadusi, mis ei selgu puhtalt tehniliste näitajate põhjal!