3,5 millimeetrine formaat ehk niinimetatud „väike pulk“ on vähemalt 50 aastat vana. Esimene märkimisväärne seda kasutanud toode oli üks Sony raadio kuuekümnendate keskpaigal, tõeliselt massidesse jõudis formaat koos Walkmaniga.

Nüüd käivad kõlakad, et iPhone 7 võib tulla juba ilma klassikalise klapiauguta. Hiina ettevõte LeEco tegi juba aasta algul telefoni, millel auku pole ning nädalapäevad tagasi tuli Lenovol välja uus mudel Moto Z, millel seda samuti pole.

Tech Insider prognoosib, et ehkki kõik tootjad trendiga ilmselt kohe kaasa ei lähe, on tegu vältimatu arenguga. 3,5 millimeetrise formaadi asemele tulevad Bluetooth-tehnoloogial töötavad juhtmeta kõrvaklapid, mis muutuvad üha tavapärasemaks. Mõned klapitootjad on hakanud tegema kõrvaklappe, mille otsikuks on hoopis USB-C. Tõsi, sellised on praegu veel üsna haruldased.

Ülemineku algus saab olema tõenäoliselt raske nii seepärast, et paljudel pole võtta spetsiaalseid klappe või siis adapterit kui ka seetõttu, et vähemalt esialgu on helikvaliteet odavate USB-C klappide ja odavate 3,5 millimeetrise pulkjuhtmega analoogklappide võrdluses USB-lahenduse kahjuks.